Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China reacționează dur după reținerea de către Canada la solicitarea SUA a directorului finanxciar al gigantului chinez Huawei: O inițiativă josnică și absurdă!

Daily Express
china

China l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Canadei la Beijing după arestarea "inadmisibilă şi josnică" în această ţară a directorului financiar al gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP și preluată de agerpres.

Vezi și: Trump pune gaz pe foc în cazul protestelor de la Paris: Oamenii nu vor să plătească sume mari de bani, de multe ori către țări din lumea a treia

"O asemenea inţiativă ignoră legea şi este absurdă, inadmisibilă şi josnică prin natura sa", a afirmat într-o declaraţie difuzată de Xinhua adjunctul ministrul chinez de externe, Le Yucheng.

Oficialul chinez a ţinut să sublinieze că arestarea reprezintă o "gravă încălcare" a drepturilor lui Meng Wanzhou, 46 de ani.

Ambasadorul Canadei la Beijing, John McCallum, a fost convocat şi Ottawa a fost rugată să elibereze imediat pe responsabila Huawei, în caz contrar Canada fiind nevoită să suporte "grave consecinţe a căror responsabilitate va reveni părţii canadiene", a adăugat Xinhua.

Meng Wanzhou este închisă în Canada de la 1 decembrie. Arestarea sa a avut loc la cererea Statelor Unite care reclamă extrădarea sa. Washingtonul o suspectează că a încălcat sancţiunile americane impuse Iranului.

Ea a fost arestată pe aeroportul din Vancouver, provocând mânia autorităţilor chineze într-un moment în care cele două ţări conveniseră un armistiţiu în războiul lor comercial.

Meng Wanzhou, de 46 de ani, este suspectată că a minţit mai multe bănci pe tema legăturilor între Huawei şi una dintre filialele sale, SkyCom, ceea ce a permis acestei societăţi să aibă acces pe piaţa iraniană încălcând sancţiunile americane, a dezvăluit vineri avocatul care reprezintă guvernul canadian, John Gibb-Carsley, în cursul unei audieri în faţa unei instanţe canadiene.

Procesul de extrădare, în cadrul unui acord bilateral între SUA şi Canada, poate dura luni de zile sau chiar ani, din cauza numeroaselor căi de apel. Decizia finală îi va reveni Ministerului canadian al Justiţiei, notează AFP.

"Noi cerem de la cele două părţi (Canada şi SUA) să ne fie furnizate clarificări cât mai curând posibil privind motivele acestei detenţii", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

"Am fost anunţaţi despre procesul judiciar cu câteva zile înainte de efectuarea arestării", a afirmat joi premierul Canadei, Justin Trudeau. Totuşi, "nu a existat nicio intervenţie politică în această decizie pentru că noi respectăm independenţa sistemului judiciar. Nu am avut discuţii cu liderii chinezi pe această temă", a precizat el.

Produsele Huawei sunt utilizate de operatorii telefonici în lumea întreagă, în special în Europa, Africa şi Canada. Grupul se confruntă însă cu o serie de probleme în SUA, unde a primit interdicţie de la proiectele de infrastructură din motive de securitate naţională şi din cauza temerilor de spionaj în folosul Beijingului, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.