Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China sancţionează cinci companii americane pentru vânzări de arme către Taiwan

China Taiwan

Autorităţile chineze au anunţat duminică sancţiuni împotriva a cinci firme americane din domeniul apărării, ca răspuns la vânzările de arme către Taiwan, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a teritoriului său, potrivit AFP.

Luna trecută, Departamentul de Stat al SUA a aprobat un program de armament în valoare de 300 de milioane de dolari destinat pentru întărirea sistemului de comandă şi al controlului de luptă comună al Taipei, potrivit news.ro.

Beijingul a declarat atunci că va lua "contramăsuri" împotriva companiilor implicate, fără a preciza imediat natura acestora.

Ministerul chinez de Externe a anunţat duminică că vor fi vizate de sancţiuni companiile din domeniul apărării BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat şi Data Link Solutions.

"Contramăsurile constau în îngheţarea activelor acestor companii în China, inclusiv a bunurilor lor mobile şi imobile, şi ŕ interzicerea organizaţiilor şi persoanelor fizice din China de a face tranzacţii şi de a coopera cu acestea", a precizat ministerul. "Vânzările de arme ale SUA în regiunea chineză Taiwan (...) dăunează grav suveranităţii şi intereselor de securitate ale Chinei", a adăugat comunicatul.

 

Beijingul a sporit presiunea asupra Taiwanului de când preşedinta pro-independenţă Tsai Ing-wen a ajuns la putere în 2016.

Beijingul trimite în mod regulat avioane şi nave de război în apropierea insulei, iar Ministerul taiwanez al Apărării a raportat recent mai multe baloane trimise din China continentală. Washingtonul şi Taipei au avertizat Beijingul să nu încerce să influenţeze alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Taiwan la mijlocul lunii ianuarie.

China, care consideră Taiwanul parte integrantă a teritoriului său, a promis să readucă insula în graniţele sale într-o zi, folosind forţa dacă este necesar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.