Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China se află în stare de 'alertă' în urma trecerii distrugătorului american USS Rafael Peralta și a fregatei canadiene HMCS Ottawa prin Strâmtoarea Taiwan

stramtoarea taiwan

China anunţă joi că se află ”în permanenţă la un nivel de alertă ridicat”, la o zi după ce două nave militare - una americană şi una canadiană - au traversat Strâmtoarea Taiwan a doua oară în două luni, înfuriind Beijingul, relatează AFP.

Un distrugător de clasa Arleigh Burke, USS Rafael Peralta, şi fregata canadiană HMCS Ottawa au efectuat miercuri o traversare ”de rutină” a strâmtorii, potrivit Marinei americane (US Navy), potrivit news.ro.

”Trupele prezente rămân constant în stare de aletă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, dar şi pacea şi stabilitatea regionale”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al teatrului de est al Chinei, colonelul Shi Yi.

El denunţă ultima traversară drept un ”show de presă” şi anunţă că Forţele Navale şi Aeriene chineze le-au ”urmărit toată traiectoria”.

Cele două nave traversează strâmtoarea după ce două nave de război aparţinând Statelor Unite şi Canadei au traversat la 9 septembrie această cale maritimă care desparte insula de China continentală.

Statele Unite şi aliaţii lor din Occident şi-au multiplicat traversarea strâmtorii, în cadrul ”libertăţii de navigaţie” a navelor de război, pentru a sublinia că este vorba despre căi de navigaţie internaţionale, un lucru care înfurie Beijingul.

Flota a VII-a americană a anunţat într-un comunicat că traversarea a respectat dreptul internaţional, ”prinr-un coridor al strâmtorii situat în afara mării teritoriale a oricărui stat de coastă”.

”O astfel de cooperare este piesa centrală a abordării noastre a unei regiuni sigure şi prospere, în care aeronavele şi navele tuturor naţiounilor pot zbura, naviga şi opera peste tot unde permite dreptul internaţional”, subliniază a VII-a Flotă.

Ministerul taiwanez al Apărării anunţă joi că a supravegheat această traversare, în noaptea de miercuri spre joi, şi subliniază că ”situaţia era normală”.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu teritoriul chinez de la sfârşitul Războiului Civil Chinez din 1949.

Astfel, China nu recunoaşte Strâmtoarea Taiwan ca făcând parte din apele internţaionale.

În septembrie, China a trimis 103 avioane în jurul Taiwanului, în 24 de ore, o acţiune catalogată de Taipei drept ”record recent”.

Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice şi economice asupra taiwanului după isntalarea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.