Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China se împlică în Siria. Președintele sirian Assad a sosit în China, unde se va întâlni cu Xi Jinping

www.aljazeera.com
bashar al assad

Președintele sirian Bashar al-Assad a sosit la Hangzhou, capitala regiunii Zhejiang, în vederea participării la ceremonia de deschidere de sâmbătă a Jocurilor Asiatice, ediția a XIX-a, unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping, transmite televiziunea de stat CCTV.

Assad se află la prima sa vizită în China de la izbucnirea războiului din Siria, în 2011. Avionul Air China al președintelui sirian a fost întâmpinat pe pistă de muzică și artiști purtând costume colorate, fluturând steagurile chinez și sirian, potrivit imaginilor difuzate de CCTV. Marți, Damasc a informat că Assad, în prima sa vizită oficială în China, după 2004 (când a fost primit de președintele Hu Jintao), este însoțit de Prima Doamnă Asma și conduce o delegație numeroasă.

După oprirea la Hangzhou, Assad va merge la Beijing, conform detaliilor făcute publice de Președinția siriană pentru o serie de întâlniri oficiale, în căutarea resurselor pentru a relansa o economie aflată în dificultate. China oferă de multă vreme sprijin diplomatic Damascului, în special Consiliului de Securitate al ONU, în virtutea locului său de membru permanent: dacă, pe de o parte, vizita ajută la ruperea izolării diplomatice a lui Assad, pe de altă parte îi permite Beijingului să consolideze angajamentul și prezența sa în Orientul Mijlociu.

Anul acesta, Beijingul a mediat acordul dintre Arabia Saudită și Iran, susținătorul Siriei, punând capăt unei faze de lung conflict diplomatic. Pe de altă parte, "dezghețul" i-a permis lui Assad să-și readucă țara în lumea arabă la summitul organizat în Arabia Saudită în mai, punând capăt la mai bine de un deceniu de izolare regională. În 2019, șeful diplomației chineze Wang Yi i-a spus omologului sirian de atunci Walid Muallem că Beijingul sprijină ferm "reconstrucția economică a țării" și eforturile sale pentru "combaterea terorismului".

Președintele chinez Xi Jinping va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice, ediția a XIX-a, în orașul Hangzhou, capitala regiunii Zhejiang, programată sâmbătă, 23 septembrie, potrivit anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying.

Cu această ocazie, Xi Jinping se va întâlni cu omologul său sirian Bashar al-Assad - la prima sa vizită în China de la izbucnirea războiului din Siria, în 2011 - și alți lideri, a informat televiziunea de stat CCTV, pentru care președintele va oferi "un banchet de bun-venit și activități bilaterale pentru liderii străini care vizitează China".

Printre oaspeții străini prezenți, potrivit reportajului CCTV, se vor număra, pe lângă Assad, unii dintre liderii cei mai apropiați de Beijing, inclusiv cei din Cambodgia, Kuweit și Nepal.

Jocurile urmau să aibă loc în septembrie 2022, dar au fost amânate din cauza regulilor stricte de "toleranță zero" pentru Covid-19, pe fondul unui nou val de infecții care a lovit țara. Câteva luni mai târziu, la începutul lunii decembrie, conducerea comunistă a decis în mod surprinzător să înceapă eliminarea restricțiilor.

Sute de sportivi din 45 de țări și teritorii din Asia și Orientul Mijlociu vor participa la Jocurile Asiatice, a căror primă ediție a avut loc în 1951, la New Delhi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.