Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China se inflamează după ce Trump acuză Beijingul de FURT

Guvernul chinez a dezminţit luni că a 'furat' o dronă submarină în Marea Chinei de Sud, contrar acuzaţiilor lansate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, transmite AFP, potrivit agerpres.

Răspunzând unei întrebări pe acest subiect în timpul unei conferinţe de presă, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a subliniat că Marina chineză 'a găsit' joi sonda în această zonă contestată şi a confiscat-o pentru a o putea examina.

"E ca atunci când găseşti ceva pe stradă. Trebuie mai întâi să verifici despre ce este vorba înainte de a-l restitui", a explicat ea.

Citeşte şi: CUBA. Primele manifestaţii, după moartea lui Fidel Castro, ÎNĂBUŞITE de poliţie

Beijingul şi-a anunţat de sâmbătă intenţia de a restitui dispozitivul 'într-un mod corespunzător', fără a preciza totuşi data.

Conform Pentagonului, incidentul a survenit într-un moment în care echipajul civil al unei nave oceanografice retrăgea din apă două sonde la circa 50 de mile marine în largul Filipinelor. O navă chineză specializată în susţinerea şi salvarea de submarine a interceptat în acel moment unul dintre cele două dispozitive, a precizat Departamentul american al Apărării.

Donald Trump a reacţionat la acest caz printr-o postare pe Twitter în care acuza China că a furat sonda. Spre amuzamentul presei americane, preşedintele ales a scris că a fost vorba de un incident 'fără preşedinte', revenind ulterior şi spunând că a fost o greşeală şi că a vrut să spună 'fără precedent' ('president'/'precedent', în engleză).

Însă acuzaţiile sale nu au fost pe placul presei din China. "Cu adevărat surprinzător în această postare pe Twitter este că viitorul preşedinte al SUA a denaturat complet faptele - este mai degrabă periculos, decât amuzant", scrie cotidianul de limbă engleză China Daily.

Citeşte şi: Ce s-a întâmplat cu fetiţa siriană care şi-a povestit pe Twitter viaţa sa din Alep

Cotidianul citat îşi exprimă îngrijorarea faţă de reacţiile impulsive ale viitorului preşedinte al SUA, care provoacă Beijingul de la începutul lunii decembrie, când a vorbit despre o apropiere de insula rivală Taiwan. "El ar putea împinge relaţiile sino-americane în ceea ce Obama numeşte 'un mod de conflict total' din care 'nimeni nu are de câştigat'", avertizează China Daily.

"Trump nu se comportă ca un preşedinte care va deveni într-o lună liderul de la Casa Albă", scrie un alt cotidian chinez de limbă engleză, Global Times.

"Nu are nicio idee în materie de a conduce o superputere", acuză cotidianul tonul deseori naţionalist al lui Trump. "Când îşi va prelua funcţiile, dacă va trata China în acelaşi fel ca în postările sale pe Twitter, China nu se va abţine", notează Global Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.