Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China și-a deschis oficial ambasada din Honduras după stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări

freepik.com
honduras china

China şi-a inaugurat luni ambasada în Honduras în urma stabilirii de relaţii diplomatice între cele două ţări în detrimentul Taiwanului, în timp ce preşedinta honduriană, Xiomara Castro, a anunţat că pleacă marţi la Beijing într-o vizită oficială, notează AFP, citat de Agerpres.

Ceremonia a avut loc într-un hotel din Tegucigalpa, deoarece Beijingul nu a decis încă unde îşi va instala delegaţia diplomatică. De asemenea, Hondurasul nu s-a hotărât cu privire la locaţia ambasadei sale în capitala Chinei.

Iniţial, delegaţia diplomatică chineză va fi condusă de un însărcinat cu afaceri, Yu Bo.

"Ambasada Chinei în Honduras va face tot posibilul pentru a-şi îndeplini responsabilităţile de a fi fereastra, platforma care deschide relaţiile dintre cele două ţări", a declarat Yu Bo în cursul ceremoniei la care a participat ministrul hondurian de externe, Enrique Reina.

Hondurasul l-a numit ambasador la Beijing pe Salvador Moncada, unul dintre cei mai eminenţi cercetători medicali din lume care locuieşte de câţiva ani la Londra, iar China a aprobat deja această alegere.

Şeful diplomaţiei honduriene a anunţat presei că preşedinta Castro "pleacă mâine" marţi pentru prima sa vizită oficială în China.

În timpul acestei vizite "vor fi semnate o serie de memorandumuri, documente, acorduri-cadru, şi bineînţeles (va avea loc) întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre preşedinta Castro şi preşedintele Xi Jinping", a adăugat ministrul.

Reina a menţionat că Beijingul, înainte de încheierea unui acord de liber schimb între cele două ţări, a autorizat deja exportul în China a mai multor produse agroalimentare din Honduras, precum pepeni, creveţi sau banane.

China şi Hondurasul au stabilit relaţii diplomatice pe 26 martie, în acelaşi timp în care Tegucigalpa a rupt legăturile cu Taiwanul, aşa cum cere Beijingul în astfel de circumstanţe în numele principiului "o singură Chină".

Beijingul vede Taiwanul ca una dintre provinciile sale care se va reuni într-o zi cu restul teritoriului său.

Hondurasul este a cincea ţară din America Centrală care, cu începere din 2007, a rupt legăturile cu insula în favoarea Beijingului. În America Centrală, doar Guatemala şi Belize continuă să aibă relaţii cu Taiwanul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.