Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi-a deschis prima bază militară externă într-un punct strategic al planetei

Now The End Begins
china armata

China a inaugurat marţi, în mod oficial, prima sa bază militară în străinătate, aflată pe teritoriul Djibouti, mic stat african din Cornul Africii, printr-o ceremonie care a coincis cu a 90-a aniversare a înfiinţării Armatei de Eliberare a Poporului, transmite Reuters, citând presa de stat chineză, relatează agerpres.

China a început lucrările de construcţie a unei baze logistice în Djibouti anul trecut. În luna iulie, mai multe nave chineze cu personal militar la bord au fost trimise în Djibouti. Baza va fi folosită pentru realimentarea navelor care iau parte la misiuni umanitare şi de menţinere a păcii în largul coastelor Yemenului şi Somaliei.

Citeşte şi: Dragnea și Tăriceanu pregătesc o lovitură pentru Laura Codruța Kovesi

Aceasta este prima bază navală a Chinei în străinătate, deşi Beijingul o descrie oficial drept o facilitate logistică.

Conform postului public de radio, la ceremonia de inaugurare au asistat peste 300 de persoane, printre care comandantul adjunct al forţelor navale chineze, Tian Zhong, şi ministrul apărării din Djibouti.

Djibouti, situat între Etiopia, Eritreea şi Somalia, la intrarea sudică în Marea Roşie pe traseul spre Canalul Suez, mai găzduieşte baze ale SUA, Japoniei şi Franţei.

Poziţia statului Djibouti pe coasta nord-vestică a Oceanului Indian a alimentat îngrijorări la New Delhi cu privire la faptul că această ţară va deveni un alt aliat militar al Chinei din jurul Indiei, alături de Bangladesh, Myanmar şi Sri Lanka.

Preşedintele chinez Xi Jinping supervizează un ambiţios program de modernizare a armatei, ce include dezvoltarea unor capacităţi de operare a forţelor chineze în afara teritoriului ţării.

Potrivit Reuters, în cercurile diplomatice circulă speculaţii persistente cu privire la construirea de către China şi a altor astfel de baze, de pildă în Pakistan, ceea ce însă guvernul de la Beijing a negat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.