Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi Rusia au blocat la ONU o solicitare americană de a sancţiona cinci nord-coreeni

vestidinrusia.ro
sua china rusia

China şi Rusia au blocat joi la ONU o solicitare a Statelor Unite datând de săptămâna trecută de a sancţiona cinci nord-coreeni, unul care locuieşte în Rusia, ceilalţi patru pe teritoriul chinez, ca răspuns la recentele tiruri de rachete efectuate de Coreea de Nord, au indicat surse diplomatice pentru AFP.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au avut până la orele 20.00 GMT să se pronunţe asupra cererii americane.

Blocajul Chinei a intervenit cu două ore înaintea unei noi reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate privind Coreea de Nord, solicitată de Washington. A fost urmat de opoziţia din partea Rusiei tot faţă de propunerea americană.

Conform regulilor în vigoare la ONU, acest blocaj are o durată de şase luni. La scadenţă, este posibil pentru o ţară membră a Consiliului de Securitate să-l prelungească cu trei luni, apoi cu o zi suplimentară înainte ca propunerea să dispară definitiv de pe masa ONU.

Împreună cu Beijingul, Moscova este de mult timp pe linia de a nu intensifica presiunea asupra Phenianului, cerând chiar relaxarea sancţiunilor internaţionale în scopuri umanitare, potrivit Agerpres.ro.

Pe 12 ianuarie, Washingtonul i-a sancţionat pe cei cinci nord-coreeni în cauză, cerând apoi Comitetului de sancţiuni al ONU însărcinat cu Coreea de Nord să-şi extindă măsurile individuale asupra acestor cinci persoane.

Orice decizie a unui Comitet de sancţiuni trebuie să obţină unanimitatea celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, toţi participanţi la acesta.

Identificaţi de Trezoreria SUA, cei cinci cetăţeni nord-coreeni sancţionaţi de Washington (îngheţarea activelor, interdicţia de călătorie) sunt Choe Myong Hyon, instalat în Rusia, şi Sim Kwang Sok, Kim Song Hun, Kang Chol Hak şi Pyon Kwang Chol, care locuiesc în China.

Aceste cinci persoane sunt acuzate de Washington că au legături cu programul de arme de distrugere în masă al Phenianului. Misiunile diplomatice chineză şi rusă la ONU nu au răspuns deocamdată unei solicitări de comentarii formulate de agenţia France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.