Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China și Taiwanul, în prag de război - Manevră cu zeci de avioane chinezești, în zona de apărare aeriană a vecinilor

Operation World
Taiwan

Taiwanul a trimis marți avioane cu reacție pentru a îndepărta 29 de avioane chinezești din zona sa de apărare aeriană, inclusiv bombardiere care au zburat spre sudul insulei și în Pacific, în cea mai recentă creștere a tensiunilor și cea mai mare incursiune de la sfârșitul lunii mai, transmite Reuters.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii aproximativ doi ani de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ, în apropierea Insulelor Pratas, controlate de Taiwan.

Taiwanul numește activitățile militare repetate ale Chinei din apropiere "război de zonă gri", conceput atât pentru a epuiza forțele taiwaneze, făcându-le să se mobilizeze în mod repetat, cât și pentru a testa răspunsurile taiwaneze.

Cea mai recentă misiune chineză a inclus 17 avioane de vânătoare și șase bombardiere H-6, precum și avioane de război electronic, de avertizare timpurie, antisubmarin și de realimentare aeriană, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Unele dintre aeronave au zburat într-o zonă situată la nord-est de Prata, potrivit unei hărți furnizate de minister.

Cu toate acestea, bombardierele, însoțite de o aeronavă de război electronic și de o aeronavă de culegere de informații, au zburat în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, și în Pacific, înainte de a se întoarce spre China pe ruta pe care au venit.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a îndepărta avioanele chinezești, în timp ce sistemele de rachete au fost desfășurate pentru a le monitoriza, a declarat ministerul, folosind o formulare standard pentru răspunsul său.

A fost cea mai mare incursiune de când Taiwanul a raportat 30 de avioane chinezești în ADIZ-ul său la 30 mai. Cea mai mare până în prezent în acest an a avut loc pe 23 ianuarie, implicând 39 de aeronave.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, care a declarat în trecut că astfel de mișcări au fost exerciții menite să protejeze suveranitatea țării.

China a lansat vineri al treilea său portavion, Fujian, numit după provincia de vizavi de Taiwan.

Armata chineză a declarat luna trecută că a efectuat un exercițiu în jurul Taiwanului ca un "avertisment solemn" împotriva "conlucrării" cu Statele Unite.

Acest lucru a avut loc după ce președintele american Joe Biden a înfuriat China, părând să semnaleze o schimbare în politica americană de "ambiguitate strategică" privind Taiwanul, afirmând că Statele Unite se vor implica militar dacă China va ataca insula.

China a intensificat presiunile asupra Taiwanului pentru ca acesta să accepte revendicările sale de suveranitate. Guvernul de la Taipei spune că dorește pace, dar că se va apăra dacă va fi atacat.

Nu s-au tras focuri de armă, iar avioanele chinezești nu au zburat în spațiul aerian al Taiwanului, ci în ADIZ, o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează și o patrulează și care acționează pentru a-i oferi mai mult timp pentru a răspunde la orice amenințare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.