Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China simulează un atac în ziua de Crăciun: Acțiunea din jurul Taiwanului vine ca răspuns la 'provocarea' SUA

dnyuz.com
flota maritima china

China a anunțat că a efectuat "exerciții de atac" în jurul Taiwanului, susținând că este un răspuns la "provocările" din partea națiunii insulare și a Statelor Unite. Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare Chineze de Eliberare a declarat că a efectuat "patrule comune de pregătire pentru luptă și exerciții comune de atac cu putere de foc" în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului în ziua de Crăciun, anunță Internațional Business Time.

"Acesta este un răspuns hotărât la actuala escaladare a coliziunii și provocării din partea Statelor Unite și a Taiwanului", a declarat comandamentul chinez, potrivit Al Jazeera.

Comandamentul Teatrului de Est nu a oferit alte detalii despre exercițiile de atac, dar a promis că va apăra suveranitatea Chinei pe fondul presupuselor amenințări din partea Taiwanului și a SUA. "Forțele teatrului vor lua toate măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială", a adăugat acesta.

Ministerul Apărării din Taiwan a condamnat ultima mișcare a Chinei, numind-o "mentalitate de rezolvare a diferendelor prin forță și de distrugere a păcii și stabilității regionale".

Taiwanul a adăugat că "intimidarea militară" a Chinei are ca scop să semene frica în rândul poporului taiwanez. Ultimele exerciții militare chineze au avut loc după ce președintele Joe Biden a semnat bugetul anual al apărării, care include 10 miliarde de dolari în asistență militară pentru Taiwan.

Legea privind creșterea rezilienței Taiwanului (TERA), care a făcut parte din Legea de autorizare a apărării naționale (NDAA) din 2023, ar urma să ofere 2 miliarde de dolari în asistență militară anuală pentru Taiwan în următorii cinci ani. Legea ar autoriza, de asemenea, SUA să ofere anual un ajutor de urgență în domeniul apărării de 1 miliard de dolari pentru națiunea insulară, a relatat South China Morning Post.

Potrivit legii, TERA are ca scop "să împiedice Republica Populară Chineză să decapiteze, să preia controlul sau să neutralizeze în alt mod sau să facă ineficientă conducerea civilă și de apărare a Taiwanului". Însă legislatorii au renunțat la propunerile de sancționare a liderilor de vârf și a celor mai mari bănci din China și de desemnare a Taiwanului ca "aliat major non-NATO".

De asemenea, noua lege privind Taiwanul nu a inclus o propunere care să solicite Pentagonului să creeze un "program cuprinzător de pregătire" cu armata taiwaneză. În timp ce mai multă asistență militară americană este în curs de acordare pentru Taiwan, cele două țări lucrează, de asemenea, pentru a rezolva întârzierile semnalate în ceea ce privește transportul de arme.

U.S. Naval Institute News a raportat că livrări de arme în valoare de 19 miliarde de dolari sunt în prezent întârziate din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei COVID-19. Printre armele incluse în întârzierile de expediere din SUA se numără sistemele de apărare costieră Harpoon și avioanele de vânătoare F-16.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.