Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, somată să împiedice Phenianul să ocolească sancţiunile ONU: 'Suntem îngrijoraţi'

blog Mario Voigt
china europa sua

SUA, Uniunea Europeană, Japonia şi alte ţări au cerut "asistenţă" Chinei pentru a împiedica Coreea de Nord să ocolească sancţiunile ONU asupra petrolului, utilizând apele teritoriale chineze, potrivit unei scrisori consultate vineri de AFP.

Ambasadorii acestor ţări la ONU cer în scrisoarea respectivă "asistenţă" omologului lor chinez Zhang Jun "pentru a stopa activităţile maritime ale Coreei de Nord care încearcă să se sustragă sancţiunilor impuse prin rezoluţiile Consiliului de Securitate".

"În special, suntem îngrijoraţi cu privire la prezenţa repetată a numeroase petroliere" identificate de grupul de experţi al ONU asupra sancţiunilor "care utilizează apele dumneavoastră naţionale în golful Sansha ca refugiu pentru a facilita comerţul lor cu produse petroliere vizate de sancţiunile" impuse Coreei de Nord, se menţionează în scrisoare.

Documentul este semnat de ambasadorii la ONU ai Australiei, Canadei, Franţei, UE, Germaniei, Italiei, Japoniei, Noii Zeelande, Coreei de Sud, Marii Britanii şi SUA.

Scrisoarea precizează că vor fi de asemenea transmise imagini obţinute prin satelit care arată că "aceste practici au continuat în jurisdicţia Chinei" în 2022 şi 2023.

"Reiterăm cererea noastră precedentă adresată Chinei de a inspecta navele pentru a descoperi probe ale traficului ilegal cu petrol" şi de a "expulza"aceste nave din apele sale "cât mai repede posibil" dacă revin în golful Sansha.

Coreea de Nord este supusă din 2006 unor sancţiuni internaţionale, înăsprite în trei rânduri în 2017.

Măsurile adoptate în acest an, în unanimitate, de Consiliul de Securitate pentru a constrânge Phenianul să-şi întrerupă programele de înarmare nucleară şi balistic limitează în special importurile de petrol ale Coreei de Nord.

Din 2017, Consiliul de Securitate nu a putut ajunge la o poziţie unită.

În mai 2022, China şi Rusia şi-au utilizat dreptul la veto împotriva unei rezoluţii care impunea noi sancţiuni contra Phenianului şi nicio rezoluţie sau declaraţie a Consiliului nu a mai fost adoptată de atunci, în pofida mai multor tiruri cu rachete din partea Coreei de Nord, cel mai recent în această sâmbătă.

SUA acuză cu regularitate Beijingul şi Moscova că servesc drept "scut" regimului nord-coreean şi că încurajează noi tiruri, împiedicând un răspuns unit din partea Consiliului.

"Este esenţial pentru comunitatea internaţională, inclusiv China, să trimită un mesaj puternic şi unit, spunând că Coreea de Nord trebuie să se abţină de la provocare şi să-şi respecte obligaţiile" legate de rezoluţiile Consiliului de Securitate şi să se angajeze "spre denuclearizarea totală, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreene", insistă scrisoarea trimisă ambasadorului chinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.