Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China strânge șurubul persecuției religioase: Catolicilor li se cere să fie independenți de Vatican și să adapteze credința la preceptele sociaiste

china catolici

Autoritățile chineze îi avertizează pe catolicii din țară în legătură cu pericolele "infiltrării străine", în timp ce o aplicație de ajutor pentru catolici a anunțat că se închide pe termen nelimitat, notează Radio Free Asia.

Wang Yang, care este membru al atotputernicului comitet permanent al Politburo și conduce organismul consultativ parlamentar, Conferința consultativă politică a poporului chinez (CCPCC), a declarat la o reuniune a liderilor bisericii catolice susținute de stat că credința lor trebuie să se "adapteze mai bine la o societate socialistă".

"Wang i-a îndemnat să adere fără ezitare la principiul independenței [față de Vatican], să reziste infiltrării forțelor străine și să protejeze cu hotărâre suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei", a relatat agenția de presă de stat Xinhua.

"De asemenea, el a cerut eforturi pentru a se asigura că conducerea Bisericii Catolice rămâne ferm în mâinile celor care își iubesc țara și religia", se arată în articolul din 23 august.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce aplicația catolică CathAssist a anunțat că își oprește operațiunile.

"De la punerea în aplicare a [noilor reguli] la 1 martie, am depus diverse eforturi pentru a solicita o licență de serviciu de informare religioasă pe internet", a declarat aceasta.

"Am întreprins diverse acțiuni, inclusiv suspendarea partajării, schimbarea numelui nostru, ajustarea conținutului... dar obținerea unei licențe necesită o reducere mult mai mare a funcționalității și conținutului", a declarat echipa de dezvoltare a aplicației într-o declarație din 23 august pe site-ul său.

"După o analiză atentă, site-ul și aplicația CathAssist au decis să suspende operațiunile pe termen nelimitat", a precizat aceasta.

Un catolic din provincia Hebei din nordul Chinei, care a refuzat să fie numit, a declarat că a instalat aplicația cu mult timp în urmă, dar că aceasta a încetat să mai funcționeze cu două zile mai devreme.

"[Au] muncit din greu timp de câteva luni [pentru a obține licența], dar în cele din urmă nu au reușit, așa că a fost închisă", a spus bărbatul.

El a spus că se simte pierdut fără aplicație.

"Foloseam CathAssist pentru a asculta preotul explicând Biblia în fiecare zi, precum și o mulțime de alte conținuturi spirituale catolice", a spus el. "Am simțit că pierd multe lucruri când am aflat că nu mai este disponibilă".

Pastorul protestant Liu Yi, care locuiește acum în California Bay Area, a declarat că aplicația nu ar fi primit oricum licența.

"Din câte știu eu, organizația din spatele aplicației era o companie obișnuită, ceea ce ar fi făcut aproape imposibilă obținerea unei licențe", a spus Liu.

"Unii oameni mi-au spus că pentru a obține una este nevoie de o cantitate uriașă de cenzură politică, iar dacă solicitantul nu trece testele politice, licența nu va fi eliberată", a spus el. "Scopul licenței este de a împiedica persoanele fizice sau alte organizații să ofere învățături religioase online."

Formă de represalii

Analistul strategic taiwanez Shih Chien-yu a declarat că represiunea actuală este, cel puțin parțial, o formă de represalii din partea Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere pentru sprijinul acordat de Biserica Catolică mișcării de protest din 2019 din Hong Kong.

"Beijingul a fost foarte nemulțumit de acest lucru, iar episcopul din Hong Kong a fost demis și în locul său a fost numit un preot pro-China", a declarat Shih.

El a spus că catolicii chinezi sunt, de asemenea, forțați să accepte ritualuri care au fost puternic revizuite de PCC, citând recenta apariție a unor statui ale Fecioarei Maria îmbrăcate pentru a semăna cu împărăteasa Dowager Cixi.

Chang Chiah-lin, profesor la Universitatea Tamkang din Taiwan, a declarat că Wang continuă politica de "sinicizare a religiei" adusă de liderul PCC Xi Jinping.

"Liderilor catolici din China li se cere să fie patrioți și să iubească partidul", a declarat Chang pentru RFA. "Ei trebuie să fie foarte puternici din punct de vedere ideologic, pentru a se asigura că PCC poate controla întreaga biserică catolică chineză prin liderii săi".

"Ar fi de fapt foarte dificil să se infiltreze în Biserica Catolică din China", a mai spus el.

Bob Fu, fondator și președinte al grupului pentru drepturile creștinilor ChinaAid, cu sediul în SUA, a declarat că PCC sub conducerea lui Xi încearcă să subsumeze toate formele de exprimare religioasă sub ideologia PCC.

"Există cuplete pe ușa [bisericilor] care le spun să se supună partidului și să urmeze partidul, mai degrabă decât pe Dumnezeu, sau chiar pe Papa", a spus Fu. "Înăuntru, există, de asemenea, un portret al lui Xi Jinping".

"Vaticanul a încheiat o înțelegere secretă cu China, crezând că ajută biserica, dar de fapt îi face rău", a spus el. "Disparițiile și răpirile de clerici se întâmplă în continuare și situația se înrăutățește."

"Acordul sino-vatinian a politizat Biserica și... a fost o trădare a Bisericii", a spus el. "Papa este ținut ostatic de politicieni în haine religioase".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.