Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China suspectează un oficial guvernamental de spionaj în favoarea CIA

wikipedia
cia

China suspectează un funcţionar guvernamental de spionaj pentru Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA), conform unei declaraţii oficiale publicate luni, după un caz similar la începutul lunii august, informează AFP.

Gigantul asiatic a lansat luna trecută o nouă lege antispionaj. Ea oferă autorităţilor o marjă de libertate semnificativ mai mare împotriva a ceea ce ele consideră a fi ameninţări la adresa securităţii naţionale, conform agerpres.

Cazul anunţat luni, care este încă investigat, priveşte un bărbat în vârstă de 39 de ani, a anunţat Ministerul Securităţii de Stat din China într-un comunicat.

Este vorba de un angajat al unui minister nespecificat, al cărui nume de familie este Hao, se arată în comunicat. Nu a fost specificat dacă este un bărbat sau o femeie.

În timpul studiilor sale în Japonia persoana ar fi întâlnit un angajat al ambasadei Statelor Unite şi ar fi dezvoltat "o relaţie strânsă" cu acesta, conform Ministerului Securităţii Statului.

Angajatul ambasadei îl va prezenta mai târziu pe Hao unui alt coleg, un agent CIA, care l-a convins să spioneze pentru agenţia americană la întoarcerea sa în China.

Hao ar fi semnat un contract şi ar fi primit instruire din partea Statele Unite, înainte de a obţine un loc de muncă la guvernul chinez, în conformitate cu instrucţiunile americane.

Suspectul ar fi "stabilit mai multe contacte clandestine cu personalul CIA din China şi le-a furnizat informaţii", se arată în comunicat.

Anterior în august, Ministerul Securităţii de Stat a publicat detaliile unui prim caz în care acuză un cetăţean chinez pe nume Zeng, în vârstă de 52 de ani, de spionaj pentru Statele Unite.

În comunicat se spunea că această persoană se afla în Italia pentru studii, unde se împrietenise cu un agent CIA staţionat la Roma.

Acest agent l-a convins pe Zeng să furnizeze "informaţii sensibile despre armata chineză" în schimbul unei "compensaţii uriaşe" şi al unui ajutor pentru ca Zeng şi familia sa să se poată stabili în Statele Unite, a precizat Ministerul Securităţii de Stat.

Revizuirea recentă de către Beijing a legii sale antispionaj îngrijorează multe companii americane care fac afaceri în China, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări.

Conform noii legi, obţinerea neautorizată de "documente, date, materiale şi obiecte legate de securitatea şi interesele naţionale" poate echivala acum cu spionaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.