Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China transmite cel mai dur mesaj celor care se opun: 'Politicile noastre pot rezista testului istoriei!'

Newsweek
Xi Jinping

Liderul de vârf al Chinei, Xi Jinping, a emis cel mai puternic avertisment de până acum împotriva oricui pune la îndoială politica de zero-Covid a țării, în timp ce închiderile stricte și frecvente alimentează nemulțumirea publică și dau o lovitură devastatoare economiei chineze, relatează CNN.

În cadrul unei reuniuni prezidate joi de Xi, Comitetul permanent suprem al Partidului Comunist de guvernământ a promis să "adere fără rezerve la politica generală de "zero-Covid dinamic" și să lupte cu hotărâre împotriva oricăror cuvinte și acte care denaturează, pun la îndoială sau neagă politicile de prevenire a epidemiilor din țara noastră".

Aceasta este prima dată când Xi, care, potrivit presei de stat, a ținut un "discurs important" la reuniune, a făcut remarci publice despre lupta Chinei împotriva Covid de când a izbucnit furia publică din cauza închiderii dure din Shanghai.

"Strategia noastră de prevenire și control este determinată de natura și misiunea partidului, politicile noastre pot rezista testului istoriei, măsurile noastre sunt științifice și eficiente", a declarat comitetul format din șapte membri, potrivit agenției guvernamentale de știri Xinhua.

"Am câștigat bătălia pentru a apăra Wuhan și cu siguranță vom fi capabili să câștigăm bătălia pentru a apăra Shanghai", a mai spus acesta.

De asemenea, Comitetul permanent a cerut cadrelor să aibă o "înțelegere profundă, completă și cuprinzătoare" a politicilor stabilite de conducerea centrală a partidului.

"Ar trebui să depășim cu hotărâre problemele legate de conștientizarea inadecvată, pregătirea inadecvată și munca insuficientă, și să depășim cu hotărâre disprețul, indiferența și îndreptățirea de sine în gândirea noastră", a spus acesta.

Pentru analiștii care au observat de mult timp politica chineză, avertismentul sever este un semn că a existat o reacție internă împotriva politicii de zero-Covidă a lui Xi din interiorul partidului.

"Acest limbaj ar trebui interpretat ca o critică directă la adresa unor lideri locali nespecificați ai PCC care au pus la îndoială politicile de la centru sau care nu au avut suficient succes în aplicarea lor", a scris David Bandurski, co-director al China Media Project.

"Și este dificil să nu auzi în această frază despre "îndreptățirea de sine" o condamnare a liderilor din Shanghai în special", a adăugat Bandurski.

În ultimele cinci săptămâni, numeroși locuitori din Shanghai au apelat la rețelele de socializare pentru a cere ajutor și pentru a-și descărca furia din cauza penuriei severe de alimente și a lipsei de acces la asistență medicală. Unii au protestat de la ferestrele lor, bătând în oale și tigăi și strigând în semn de frustrare, alții chiar au intrat în conflict cu poliția și cu lucrătorii din domeniul sănătății pe străzi - o scenă rară într-o țară în care disidența este reprimată în mod obișnuit.

Consecințele economice grave au stârnit, de asemenea, îngrijorarea economiștilor și a directorilor de afaceri, mai ales având în vedere rolul Shanghaiului ca principal centru financiar al țării și ca important centru de producție și de transport maritim. În aprilie, sectorul serviciilor din China, care reprezintă mai mult de jumătate din PIB-ul națiunii și peste 40% din numărul de locuri de muncă, s-a contractat în al doilea cel mai puternic ritm înregistrat vreodată, în timp ce sectorul manufacturier s-a contractat și el.

Și, pe măsură ce Omicron se răspândește în alte părți ale Chinei, tot mai multe guverne locale impun închideri rapide ca răspuns la doar câteva cazuri. În Beijing, unde au fost raportate peste 500 de cazuri de la 20 aprilie, mulți se tem de o închidere în stil Shanghai, pe măsură ce autoritățile aplică tot mai multe restricții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.