Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China va lansa o rachetă spațială spre Lună

Andrei Zota
super luna

China intenționează să lanseze o navă spațială fără pilot în lună săptămâna aceasta, pentru a aduce roci lunare în prima încercare a unei națiuni de a prelua probe de pe suprafața satelitului natural al Pământului din anii 1970, anunță Reuters, potrivit Mediafax.

Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiță chineză a lunii, va căuta să adune mostre care să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre originile și formarea lunii. Misiunea va testa capacitatea Chinei de a achiziționa mostre din spațiu, înaintea unor misiuni mai complexe.

Dacă va avea succes, misiunea va face din China a treia țară care a preluat eșantioane lunare, după Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Citește și: Țările Uniunii Europene ar putea începe vaccinarea anti-COVID-19 în 2021

Sonda rusească Luna 2 a fost primul obiect creat de om care a ajuns într-un alt corp ceresc, ăn 1952, iar de atunci o mână de alte țări, inclusiv Japonia și India, au lansat misiuni lunare.

În cadrul programului american Apollo, care a dus pentru prima dată oameni pe Lună, cei 12 astronauți, în șase zboruri, din 1969 până în 1972, au recoltat 382 kg de roci și sol lunar.

Uniunea Sovietică a desfășurat trei misiuni de recoltare de eșantioane, robotizate, în anii 1970. Ultimul, Luna 24, a preluat 170,1 grame de eșantioane în 1976 din Mare Crisium, sau „Marea Crizelor”.

Citește și: Marea Britanie și Canada au încheiat un acord comercial post-Brexit

Sonda chineză, programată să fie lansată în următoarele zile, va încerca să colecteze 2 kg de eșantioane într-o zonă nevizitată anterior, o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”.

Odată ajuns pe orbita lunii, nava spațială va lansa o pereche de vehicule la suprafață: un robot care va fora în sol și care apoi va transfera mostrele unui modul care se va ridica și va andoca cu nava, pe orbită.

China a efectuat prima alunizare în 2013. În următorul deceniu, China intenționează să stabilească o bază lunară robotizată pentru a efectua explorări în regiunea polară sudică.

China intenționează să recolteze mostre de pe Marte până în 2030.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.