DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Chirițoiu: Poate exista și o singură bursă de gaze în România, cu condiția să fie funcțională

consiliul concurentei

Consiliul Concurenței este de acord cu existența unei singure burse de gaze în România, cu condiția ca aceasta să fie funcțională și să îndeplinească toate criteriile de transparență, a declarat, luni, pentru Agerpres, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

"Suntem de acord cu existența unei singure burse de gaze, atâta vreme cât aceasta este funcțională și respectă toate criteriile de transparență", a spus Chirițoiu. Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a votat marți, 16 mai, un amendament la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit căruia singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacții în piață, întrucât, momentan, singurele tranzacții cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Totodată, potrivit unei scrisori transmise Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților de către Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, existența unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce privește funcționarea pieței, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurență între platformele de tranzacționare. "Concentrarea tranzacționării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condițiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidității într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcționării pieței, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurența între platformele de tranzacționare, concurență care în sine ar putea contribui la îmbunătățirea condițiilor pentru a avea tranzacții eficiente și lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurență", se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai.

Joi, Chirițoiu declarase că nu ar fi oportună eliminarea din piață a BRM, atâta vreme cât aceasta este momentan singura platformă unde se realizează tranzacții cu gaze naturale. "Punctul nostru de vedere, similar cu al ANRE (Autorității Naționale de Reglementare în Energie — n.r.), este în esență de a menține ordonanța și inclusiv de a menține două platforme de tranzacționare, având în vedere faptul că BRM tranzacționează deja gaze și atunci, dacă nu suntem mulțumiți de modul în care funcționează BRM, poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiții, să fie mai bine reglementat, dar nu știu dacă e o soluție optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piață", a spus Chirițoiu.

Miercuri, Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a remis un comunicat în care precizează că a finalizat marți proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței privind modificare Legii gazelor, iar printre prevederi se numără și existența unui operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea crește lichiditatea pieței. "Comisia pentru industrii și servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloș) menită să modifice și să completeze Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacționare angro a întregii cantități de gaze naturale produse, importate și exportate, în mod transparent și nediscriminatoriu; pe model vest-european — http://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel crește lichiditatea pieței concurențiale angro prin centralizarea activităților de tranzacționare; tranzacționarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Rețeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piața cu amănuntul fără a limita numărul acestora", se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanților comisiei parlamentare, scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale. Tot miercuri, într-un comunicat de presă, Bursa Română de Mărfuri și-a exprimat "consternarea" în legătură cu decizia Comisiei pentru industrii potrivit căreia o singură bursă poate avea licență pentru a intermedia tranzacții în domeniul gazelor naturale, respectiv OPCOM. Reprezentanții BRM afirmă că este vorba despre o naționalizare a serviciilor pe care le oferă. OPCOM este filială a Transelectrica, societate deținută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.