Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chirtoacă va fi salvat de factorul geo-politic

Dorin Chirtoaca

Astăzi, la Chișinău, se desfășoară referendumul de demitere din funcție a primarului ales, Dorin Chirtoacă. Referendumul a fost inițiat de socialiști în luna iulie. Atunci, în Consiliul General al municipiului Chișinău, consilierii PSRM au votat pentru demararea procesului de demitere. Lor li s-au alăturat și consilieri de la PPEM, PDM, PLDM.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, trebuie îndeplinite două condiții. Să se prezinte la vot cel puțin o treime din cetățenii cu drept de vot înscriși pe liste din care 163.571 să voteze pentru demitere.

La ora când scriu această analiză, prezența este sub așteptările PSRM. Comparativ cu turul doi al alegerilor prezidențiale este de câteva ori mai mică. La ora 9.30, în alegerile prezidențiale, turul 2, votaseră 7.2%. Acum, la aceeași oră, au votat doar 1.6%, conform Diez.md. Inclusiv liderii socialiști sunt sceptici privind șansele referendumului.

Chirtoacă va fi salvat de absenteism. Partidele pro-europene și-au îndemnat simpatizanții să boicoteze acest referendum, mai puțin DA care prin vocea lui Andrei Năstase a spus ”cine vrea să meargă la vot, să meargă, cine nu, nu”. Factorul geopolitic a fost mai puternic și de această dată în Chișinău.

Socialiștii au dorit să exploateze proasta guvernare locală. Chirtoacă nu a livrat mare lucru din punct de vedere administrativ. Situația drumurilor și a curățeniei este dezastroasă. Primăria este un focar de corupție. Chișinăul nu are cu ce să se laude. Este un dezastru pe toată linia. De aceea, socialiștii au încercat să fructifice nemulțumirile populației și să îl demită pe Chirtoacă, cercetat și într-un dosar penal. PSRM își dorește alegeri anticipate, sperând astfel să pună mâna pe primăria orașului. O eventuală victorie PSRM, câștigarea primăriei Chișinăului ar fi fost un semnal puternic, mai ales în contextul în care intrăm în anul electoral, când vor avea loc alegeri generale. Pierderea orașului cunoscut ca simbol al ”pro-europenismului” ar fi fost aproape o tragedie din punct de vedere al semnalului transmis atât electoratului cât și cancelariilor europene.

În ultimul moment, partidele pro-europene au realizat că demiterea lui Chirtoacă ar duce la alegeri anticipate, ceea ce ar fi însemnat o șansă mare pentru PSRM să câștige capitala. Declanșarea unor alegeri anticipate acum ar fi fost pentru PAS, DA, PPEM, PL, PLDM și PDM o reală problemă. Acestea sunt toate partidele care se declară pro-europene, dar care nu ar putea închega o alianță pentru susținerea unui candidat comun. PDM este la guvernare și este atacat în continuu de PAS; DA, PL și PLDM. O unire a forțelor ar fi fost aproape exclusă. Istoria ne-a arătat că, de fiecare dată când Chirtoacă a câștigat alegerile, acesta a reușit doar datorită coalizării partidelor pro-europene.

Oricum, la acest moment, s-a înregistrat o premieră politică. A fost primul moment când partidele pro europene au acționat pe aceeași linie – boicotarea referendumului. Gestul PSRM a împins toate partidele pro-europene să se coalizeze ”informal” și să adopte aceeași strategie.

Invalidarea referendumului va avea și efecte politice. Pentru tabăra pro-europeană va fi un balon de oxigen. Pentru PSRM va fi un eșec lamentabil, mai ales dacă prezența va fi mai mică de 20%.

Însă, toate partidele pro-europene trebuie să înțeleagă un lucru. S-ar putea să fie ultima dată când factorul geo politic – tema vest contra est poate salva situația. Așa cum spuneam, situația din capitala Moldovei este dezastruoasă. Primarul Chirtoacă s-a ocupat mai mult de politică decât de administrație, iar acest lucru este resimțit de fiecare locuitor al orașului.

Chișinăul are nevoie de investiții și de o strategie de dezvoltare. Locuitorii trebuie să simtă îmbunătățiri reale. Orașul are nevoie de soluții rapide și concrete, pentru că altfel situația se va deteriora de la zi la zi.

Chirtoacă va fi salvat azi de absenteism. El nu va putea reveni, însă, în funcție. Va rămâne suspendat. Cariera lui politică, probabil, se va termina aici. Chiar dacă va fi salvat de demitere, este greu de crezut că va mai putea reveni pe prima scenă politică. Scandalurile de corupție vor lăsa urme adânci asupra imaginii primarului suspendat, iar cetățenii nu au cum să treacă peste nerealizările primarului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.