Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Christie's a decis să anuleze o vânzare de bijuterii din cauza unor posibile legături cu trecutul nazist

westobserver.com
bijuterii bolsonaro

Christie's a decis să anuleze licitaţia ultimelor loturi din colecţia de bijuterii a miliardarei austriece Heidi Horten, ca urmare a controversei legate de relaţia soţului ei cu Germania nazistă, scrie Le Figaro.

Într-un e-mail trimis vineri către AFP, Christie's a precizat că "a luat decizia de a nu mai continua cu nicio vânzare de bunuri din averea lui Heidi Horten", confirmând astfel o informaţie apărută în New York Times, conform news.ro

Mai mult de 700 de bijuterii fac parte din colecţia Horten, majoritatea fiind vândute în luna mai pentru o sumă totală de 202 milioane de dolari. Ultimele loturi urmau să fie vândute în noiembrie.

Dar, după cum explică Christie's, „vânzarea colecţiei de bijuterii a lui Heidi Horten a fost subiectul unei atenţii intense, iar reacţia la aceasta ne-a atins profund pe noi şi pe mulţi alţii, iar noi vom continua să reflectăm asupra ei”. Chiar înainte de vânzarea din luna mai, Christie's a explicat în mai multe rânduri de ce a ales să accepte această colecţie impresionantă de bijuterii pentru licitaţie. Ca răspuns la criticile sale, prestigioasa casă de licitaţii a precizat că toate încasările din vânzare vor fi donate unor cauze filantropice.

În plus, „Christie's va aduce o contribuţie semnificativă” din veniturile obţinute pentru instituţiile evreieşti şi pentru educaţia privind Holocaustul, care sunt „de o importanţă vitală”, a declarat Rahul Kadakia, licitator şi director internaţional pentru bijuterii la casa de licitaţii. Dar acest lucru nu a împiedicat criticile, inclusiv din partea Comitetului Evreiesc American. Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (Crif) a considerat vânzarea ca fiind indecentă.

 

Potrivit New York Times, Yad Vashem, memorialul israelian al Holocaustului, a refuzat o donaţie din partea casei de licitaţii, la fel ca şi alte organizaţii, din cauza originii averii soţului lui Heidi Horten. Acesta deţinea unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din Germania. În 1936, la trei ani după venirea la putere a lui Adolf Hitler, a preluat compania textilă Alsberg, ai cărei proprietari evrei fugiseră, înainte de a prelua alte câteva magazine care aparţinuseră evreilor înainte de război. Ulterior, Helmut Horten a fost acuzat că a profitat de pe urma „arianizării” proprietăţilor evreieşti (măsuri de spoliere menite să transfere proprietatea asupra întreprinderilor deţinute de persoane de origine evreiască).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.