Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Christine Lagarde jubilează: BCE a înregistrat progrese cu noua strategie

Christine Lagarde

Oficialii Băncii Centrale Europene au făcut la reuniunea din acest weekend "progrese importante" în reconfigurarea obiectivelor strategice al BCE, inclusiv rolul în lupta împotriva schimbărilor climatice şi o abordare revizuită a inflaţiei, a declarat duminică seara preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, conform AGERPRES.

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE s-au întâlnit timp de trei zile într-un hotel din apropiere de Frankfurt pentru a stimula amplul proces de revizuire strategică a politicii monetare, primul exerciţiu de acest fel de după 2003, în care se ţine cont şi de lupta împotriva schimbărilor climatice. Concluziile ar urma să se publicate în semestrul doi din 2021.

Lagarde nu a dat detalii privind discuţiile, menţionând doar că ele au acoperit ţinta BCE privind inflaţia şi orizontul de timp, legăturile dintre schimbările climatice şi politica monetară, şi modernizarea comunicaţiilor în cadrul BCE.

"Sunt mulţumită că am avut discuţii profunde şi am făcut "progrese importante" în configurarea elementelor concrete ale viitoarei noastre strategii de politică monetară", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Conform unui studiu publicat recent de Banca Centrală Europeană, creditorii din zona euro se confruntă cu potenţiale pericole cauzate de schimbările climatice, cum ar fi inundaţiile şi seceta, de până la o treime din creditele pe care le-au acordat companiilor, cei mai expuşi fiind cei din Grecia, Portugalia şi Spania.

Studiul BCE face parte dintr-o analiză mai amplă a riscurilor cu care se confruntă sectorul financiar din cauza schimbărilor climatice, un subiect de importanţă crescută pentru economie şi politica monetară.

Rezultatele arată că aproximativ 30% din portofoliul de împrumuturi corporate ale băncilor din zona euro este expus la afaceri situate în zone unde există risc de inundaţii, secetă, căldură extremă, incendii sau creşterea nivelului mării.

Aproximativ 80% din băncile din Grecia şi 40% din Portugalia şi Spania sunt expuse la multiple riscuri, arată rezultatele studiului.

Anul acesta, Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

"Am decis să înfiinţăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre", a afirmat preşedintelui BCE, Christine Lagarde.

Schimbările climatice "fac parte integrantă din procesul de revizuire a strategiei noastre de politică monetară", a afirmat Christine Lagarde, cu prilejul unei conferinţe organizate de Institute for Law and Finance (ILF) din Frankfurt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.