Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciclistul român Ede Karoly Molnar: Cel mai mare rezultat, pe final de sezon, te ia cumva prin surprindere

ciclism

Ciclistul român Ede Karoly Molnar (DinamoBikexpert-Superbet), noul campion european în proba de mountain bike cross-country eliminator (XCE), a declarat, luni, după revenirea în ţară de la Europenele de la Sakarya (Turcia), că medalia de aur cucerită, cel mai important rezultat din palmaresul său, l-a luat prin surprindere.

''În manşa finală, cu ultimii patru concurenţi, fix după plecare, după trei-patru secunde, concurentul de lângă mine a rupt lanţul, dar asta se întâmplă foarte des la această disciplină. Şi atunci m-am simţit super mulţumit, aveam medalie, dar apoi după o secundă m-am gândit că dacă termin cursa sunt pe locul trei, dar de ce să nu-mi încerc norocul să vin pe locul doi sau chiar să câştig. Şi m-am impus cu o secundă faţă de francezul Titouan Perrin-Ganier, multiplu campion mondial şi european. În calificări, într-un interval de o secundă pot intra şi zece concurenţi. Nu cred că te poţi gândi la ceva când treci linia de sosire, toată lumea strigă, dar apoi eu am simţit o presiune. Pentru că dacă eram pe locul doi, tot bine era. Dar dacă eşti diferit de ceilalţi, cu un tricou de campion, cu un palmares, atunci atragi atenţia şi atenţia vine cu o responsabilitate. Eu speram că o să reuşesc, nu chiar titlul european, dar mă gândeam la un podium. Primul gând al meu a fost că eu am început cu un an în urmă să fac disciplina asta şi succesul a veni atât de repede, cel mai mare rezultat, pe final de sezon, te ia cumva prin surprindere'', a spus Ede Molnar la sediul MTS, conform Agerpres.

Molnar, 27 ani, s-a concentrat asupra probei de eliminator după ce anul trecut a obţinut o medalie de bronz tot la Europene, iar munca sa şi-a arătat rapid roadele la Campionatul European din Turcia, unde a urcat de această dată pe prima treaptă a podiumului. În acest an, ardeleanul a participat la trei din cele şase etape ale Cupei Mondiale şi s-a clasat pe locul 27 în ierarhia finală, dar fără a prinde vreun podium.

''Se ajunge greu la o asemenea performanţă. După experienţa mea de anul trecut, bronz la Europenele din Portugalia, la prima mea cursă din eliminator care mi-a adus un rezultat, am zis că vreau să fac disciplina asta şi de atunci m-am focusat pe disciplina asta. Eu mă simţeam foarte bine, dar degeaba voiam dacă n-aveam experienţă şi oamenii care fac disciplina asta de ani de zile, au multă experienţă, ştiu traseele şi ştiu ce şi cum. Anul acesta am reuşit să merg la trei concursuri din şase de Cupă Mondială, dar la niciunul nu am putut să realizez un rezultat la care visam. Nu am putut să ajung nici măcar la locul cinci, de fiecare dată s-a întâmplat ceva. Dar anul acesta s-a introdus şi concursul de short-track, cursa scurtă de 20 minute, dar pe acelaşi traseu, şi în Belgia am reuşit un loc doi, apoi un loc patru care mi-au dat încredere. Însă în Turcia nu am plecat cu mari speranţe, dar ştiam traseul de la prima etapă de Cupă Mondială din acest an, când am avut o ruptură de lanţ şi ştiam că o să fie două urcări destul de abrupte şi lungi pentru pentru tipul ăsta de de concurs, şi speram că pot să am un avantaj faţă de ceilalţi concurenţi. Şi fix aşa s-a întâmplat. La început cel mai important este să obţii în calificări un timp bun, ca să eviţi să ajungi în manşa cu cei care au scos cei mai buni timpi. Eu am concurat primul, fiind ultimul înscris în cursă, şi am reuşit al doilea timp, ceea ce a fost destul de bine'', a povestit Molnar.

Un ciclist polivalent, Ede Molnar a avut succes şi în probele de cross-country olimpic (XCO) şi short-track (XCC) de la Campionatele Naţionale din acest an, în care a cucerit medaliile de argint, fiind învins doar de Vlad Dascălu, la care se adaugă un aur la Campionatele Balcanice XCO de la Câmpulung Muscel.

Pe 12 noiembrie sunt prevăzute Campionatele Mondiale de mountain bike la proba eliminator, iar Ede Molnar este pregătit să facă un nou concurs de excepţie: ''Nu vreau să plec cu stres, cu presiune pe mine, pentru că este foarte important să mă simt bine. Eu fac tot posibilul să mă simt bine, pentru că dacă mă simt bine şi totul merge bine, atunci va fi bine. Nu ştiu cum e traseul acolo, nu ştiu absolut nimic''.

La Paris 2024, Ede Molnar poate ajunge doar dacă România acumulează suficiente puncte pentru a califica încă un ciclist în afară de Vlad Dascălu în proba olimpică de cross-country (XCO).

Campionul din Sfântu Gheorghe admite că Jocurile Olimpice sunt un vis pentru orice sportiv, dar chiar dacă nu va obţine calificarea, experienţa din această tentativă va fi de neuitat: ''Olimpiada este un vis al tuturor, cred eu. Pentru mine contează mult mai mult drumul spre Olimpiadă, ce aduce drumul acela, pentru care muncesc să fiu acolo. Chiar dacă nu reuşim, sau nu reuşesc să particip eu, tot a meritat deja''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.