Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIFRE ÎNGRIJORĂTOARE: România, cele mai mari diferențe între bogați și săraci

The Irish Times
balanta bogati saraci

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a urcat în luna februarie 2017 până la 1,9%, de la 1,7% în luna ianuarie 2017, cele mai mici rate anuale fiind înregistrate în Irlanda (0,3%), România (0,5%), Bulgaria şi Danemarca (ambele cu 0,9%), arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Comparativ cu situaţia din luna ianuarie 2017, rata anuală a inflaţiei a crescut în 24 de state membre, inclusiv în România, şi a scăzut în trei ţări membre.

Mircea Badea anunță care ar fi fost cea mai tare MANIPULARE din ultimii ani: Cum a câștigat Iohannis


În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2% în luna februarie 2017, de la 1,8% în luna ianuarie 2017. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,60 puncte procentuale), legumele (creştere de 0,25 puncte procentuale) şi combustibilii pentru încălzire (0,16 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea serviciilor de telecomunicaţii (minus 0,10 puncte procentuale), articole de îmbrăcăminte (minus 0,07 puncte procentuale) şi gaze naturale (minus 0,06 puncte procentuale). 

În luna februarie a acestui an, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a apropiat, pentru prima dată în ultimii trei ani, de obiectivul ţintă al BCE, o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.

Mihai Răzvan Ungureanu profețește: În România, va apărea un partid de extremă dreaptă puternic


La începutul acestei luni, preşedintele BCE, Mario Draghi a anunţat că Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit semnificativ prognoza de inflaţie până la 1,7% în acest an, de la 1,3% cât estima anterior. De asemenea, prognoza de inflaţie pentru 2018 a fost îmbunătăţită la 1,6%, de la 1,5% anterior, în timp ce prognoza de inflaţie pentru 2019 a fost lăsată nemodificată la 1,7%. 

În ceea ce priveşte România, datele publicate în 10 martie de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul ascendent, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeaşi lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%. Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2016 - februarie 2017) faţă de precedentele 12 luni (martie 2015 - februarie 2016), calculată pe baza IPC (indicelui preţurilor de consum n.r.), este de -1,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -0,7%. 

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.A

Sursă: Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.