Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cifrele care aruncă totul în aer - Cât de națională mai este fasolea cu cârnați, meniul tradiţional de 1 Decembrie?

Click! Pofta Buna!
fasole carnati

Fasolea cu cârnați este într-o măsură de redusă o mâncare națională, în condițiile în care între 5 și 20% din fasole și 40 – 50% din carnea consumată pentru cârnați vin din import, conform Mediafax.

În fiecare an, la mesele oferite de autorităţi cu ocazia zilei de 1 Decembrie, meniul uzual este format din fasole cu cârnăciori. Cu toate că este prezentată oficial drept mâncarea tradiţională a Zilei Naţionale, statisticile arată că doar o mică parte din consumul intern al acestor ingrediente este asigurat din producţia autohtonă, marile cantităţi provenind din import.

Un studiu al Consiliului Concurenţei arăta în urmă cu doi ani că fasolea din consumul intern provine doar în proporţie de 4% din recolta sau producţia naţională, restul de 96% fiind adusă din import. Detaliat, importurile de fasole provin din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, suprafețele cultivate cu fasole au scăzut de la 71.969 de hectare și o producție de 57.542 de tone în 1990 la 11.170 de hectare și o producție de 16.125 de tone de fasole în 2017. Creșterea randamentului de la 550 kg/ha la 1.400 kg/ha nu a ajutat prea mult, importurile de fasole cifrându-se în 2016 la 21 de milioane de euro.

Zi incendiară la Alba Iulia de 1 Decembrie! Galeriile echipelor de fotbal anunță un protest de amploare împotriva Jandarmeriei

Practic, România nu mai produce de câțiva ani fasole și nici mazăre, spune Sorin Minea, președintele patronatului Romalimenta. La carnea de porc, conform datelor oficiale, România produce cam 50% din carnea de porc necesară, iar 50% provine din comerțul intracomunitar, adaugă Minea. „La prepate din carne crește procentul de carne din intracomunitar, și a crescut zdravăn de tot. Eu lucrez cu 80% carne de porc din România, carne de vită 70% din România, carne de pui 100% din România. Fasolea o iau din conservă sau în vrac, de la magazin. Există și o piață neagră uriașă”, spune Minea.

Protest INEDIT la ANAF - Mesaj NEAȘTEPTAT pentru Eugen Teodorovici după declarațiile privind dreptul de muncă în străinătate

România a importat, în primele şase luni din 2018, carne şi preparate din carne în valoare de 416 milioane de euro, în creştere cu 11,6% faţă de perioada similară din 2017. În schimb, valoarea exporturilor de carne şi preparate din carne a fost de aproape două ori mai mică decât cea a importurilor, cifrându-se la 209,5 milioane de euro, deşi a înregistrat o uşoară creştere (+2,8%) în primul semestru.

În 2017, conform Ministerului Agriculturii, deficitul în comerțul cu produse agroalimentare a fost de 853,9 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 53% faţă de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro. Exporturile de produse alimentare au crescut cu 4,6% faţă de 2016, la 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind deţinută de materiile prime, iar importurile au înregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativă având-o produsele cu valoare adăugată.

În topul produselor importate s-a menţinut carnea de porc, cu o valoare de 475 de milioane de euro. Ministerul Petre Daea declara la jumătatea anului că echilibrarea balanţei comerciale pentru carnea de porc va avea loc peste opt ani. Conform unor declarații ale unor oficiali locali, la Alba Iulia fasolea va fi înlocuită de mămăliga cu bânză, socotită la fel de neaoșă cum este și fasolea cu cârnați. Dar produsele lactate se clasează pe locul doi în topul importurilor din 2017, după carnea de porc, cu o valoare de 314 milioane de euro.

În aceste condiții se poate ca singură mămăliga să mai salveze sentimentul național, mai ales că în acest an România va deveni, cu o recoltă de 14,5 - 15 milioane tone, cel mai mare producător european de porumb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.