Oamenii se adună de mii de ani pentru a sărbători împreună, uneori cu un pahar de alcool, iar o nouă cercetare sugerează că și cimpanzeii sălbatici leagă relații sociale tot în jurul alcoolului. Mai mulți cimpanzei din vestul Africii au fost filmați în timp ce își pasează de la unul la celălalt fructe fermentate și se bucură de starea de euforie, asemănătoare consumului unei beri slabe, împreună, relatează The Guardian.
Echipa de oameni de știință, condusă de specialiști de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie), a surprins pe camere video cimpanzeii împărțind fructul de pâine african fermentat în Parcul Național Cantanhez din Guineea-Bissau.
„Știm că la oameni, consumul de alcool duce la eliberarea de dopamină și endorfine, oferind o stare de fericire și relaxare. De asemenea, știm că împărtășirea alcoolului, inclusiv prin tradiții precum festinurile, ajută la formarea și întărirea legăturilor sociale. Acum, știind că și cimpanzeii sălbatici consumă și împart fructe fermentate, întrebarea este: ar putea obține beneficii similare?,” a spus Anna Bowland, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare al campusului Penryn al Universității Exeter.
Un comportament atipic
Cu ajutorul camerelor activate de mișcare, cercetătorii au filmat de zece ori cimpanzeii împărțind fructul mare, dens și fibros. Unele probe au fost testate pentru conținutul de alcool — cel mai ridicat nivel detectat a fost echivalentul a 0,61% alcool.
„Cimpanzeii nu împart mâncare în mod obișnuit, așa că acest comportament legat de fructele fermentate ar putea avea o semnificație specială,” a explicat Kimberley Hockings, coautoare a studiului.
Chiar dacă nivelul de alcool este scăzut, cantitatea mare de fructe consumată zilnic poate duce la o ingestie notabilă de alcool.
„Ei pot consuma kilograme întregi în fiecare zi. Probabil e similar cu a sorbi o bere ușoară,” a adăugat ea.
Kimberley Hockings și colegii ei au mai publicat un studiu în 2015, în care arătau cum cimpanzeii furau și consumau seva de palmier fermentată de oameni. Unii păreau chiar puțin „turbulenți” după consum, blocând alți cimpanzei să-și construiască cuiburile de noapte.
Cimpanzeii nu beau cât să se îmbete
Totuși, autorii noului studiu consideră că este puțin probabil ca cimpanzeii să se „îmbete” de la fructele fermentate, deoarece acest lucru nu le-ar aduce beneficii de supraviețuire.
Comportamentul de împărțire a fost observat între indivizi de toate vârstele și sexe. Două femele adulte, numite Chip și Até, au preferat un fragment mai mic, dar fermentat, în detrimentul unuia mai mare. Doi masculi, Mandjambé și Gary, s-au apropiat în mod agresiv de fructul copt, iar Mandjambé a apucat primul și a început să mănânce, în timp ce Bobby, un alt mascul, l-a ținut pe Gary la distanță. Până la urmă, toți au avut acces la fructul fermentat.
Articolul, publicat în revista „Current Biology” ridică întrebarea: „oare originile festinurilor umane provin de la un strămoș comun?”
„Trebuie să aflăm dacă cimpanzeii caută în mod intenționat fructe fermentate și cum procesează alcoolul în organism. Dar acest comportament ar putea reprezenta stadii timpurii în evoluția festinului. Dacă e așa, asta ne sugerează că tradiția umană a festinului are origini adânc înrădăcinate în istorie noastrp evoluționară,” a concluzionat Hockings.
Ea a subliniat că deși numărul de observații este mic, aceste date ar putea deschide calea pentru un val amplu de cercetări viitoare.
Comentează