Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci dintre membrii nominalizaţi ai viitoarei administraţii Biden şi-au prezentat priorităţile în Senat

Europa FM
Senat SUA

Cinci dintre membrii nominalizaţi ai viitoarei administraţii a preşedintelui Joe Biden au expus priorităţile acesteia, în audierile de confirmare care au avut loc marţi în Senat, consemnează dpa, potrivit AGERPRES.

Janet Yellen, nominalizată pentru postul de secretar al Trezoreriei (ministru de finanţe), a pledat în favoarea planului lui Biden de a suplimenta cu 1,9 mii de miliarde de dolari ajutorul pentru stimularea economiei şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

"Cel mai inteligent lucru pe care îl putem face este să acţionăm la scară largă", a spus Yellen, subliniind că ratele dobânzii sunt la un nivel mai scăzut ca oricând.

Ea a evocat de asemenea necesitatea investiţiilor în proiecte majore, cum sunt cele de infrastructură.

Yellen a prezentat cu acelaşi prilej China drept "cel mai important competitor strategic" al Statelor Unite, notând că Washingtonul trebuie să coopereze cu aliaţii săi şi să-şi întărească propria economie pentru a contracara practicile incorecte şi abuzive ale Beijingului, inclusiv dumpingul, furturile de proprietate intelectuală şi transferurile abuzive de tehnologie.

Citește și: Comisia Europeană a decis: Vaccinarea rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi pentru cei care o refuză

Ea a promis totodată să combată manipularea valutelor de alte ţări, fără a menţiona în mod specific Beijingul, menţionând şi că SUA nu vor încerca să menţină dolarul slab pentru a avea un avantaj competitiv.

Antony Blinken, nominalizat de Biden pentru a-i deveni secretar de stat, a indicat în audierea sa în Comisia pentru relaţii externe că administraţia americană va coopera cu aliaţii SUA pentru a obţine un "acord mai cuprinzător şi mai puternic" în privinţa programului nuclear iranian, explicând că abordarea sa va consta în a folosi revenirea la acordul nuclear din 2015 - din care administraţia Trump a retras SUA - ca "platformă" pentru ajungerea la un acord mai amplu. "Mai avem mult până acolo", a adăugat el.

În acest sens, Avril Haines, nominalizată pentru postul de director al informaţiilor naţionale, le-a explicat senatorilor din Comisia pentru informaţii că Joe Biden doreşte revenirea SUA în acordul nuclear, dar mai întâi Teheranul trebuie să revină la respectarea acestui acord, ceea ce pare puţin probabil în acest moment.

Antony Blinken a mai spus în timpul audierii sale că, deşi SUA susţin o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, nu consideră probabil în viitorul apropiat un progres în acest sens, a afirmat că Statele Unite vor reconsidera desemnarea rebelilor houthi din Yemen ca terorişti pentru că acest lucru împiedică livrarea ajutorului umanitar pentru cei care au nevoie de el şi, în fine, a asigurat că SUA vor continua să se opună construcţiei gazoductului Nord Stream 2, care va aduce gaz natural din Rusia în Germania.

Lloyd Austin, nominalizat pentru şefia Pentagonului - şi care urmează să devină prima persoană de culoare ce ocupă acest post - a indicat că între priorităţile SUA în plan militar trebuie să se afle Asia şi în special China. El a asigurat în acelaşi timp că va respecta "principiul controlului civil asupra armatei".

Tot marţi a fost audiat, în Comisia pentru securitate internă a Senatului, şi Alejandro Mayorkas, nominalizat ca ministru al securităţii interne, care a calificat extremismul drept "una din cele mai mare provocări" în plan naţional şi a indicat că va analiza autoritatea de care dispune guvernul federal pentru a pune capăt construcţiei zidului de la graniţa cu Mexicul. "Nu avem nevoie de un răspuns monolitic la provocările diversităţii" de la graniţa sudică a SUA, a spus Mayorkas, potrivit Xinhua.

El a asigurat de asemenea că susţine planul lui Biden de a le acorda imigranţilor ilegali care trăiesc acum în SUA şansa de a obţine cetăţenia.

Primele voturi de confirmare a membrilor administraţiei Biden vor avea loc săptămâna viitoare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.