Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci exemplare de râs iberic, eliberate în sălbăticie pentru popularea unor noi teritorii în Spania

National Geographic Romania
rasul felina

Cinci râşi iberici au fost eliberaţi în sălbăticie săptămâna aceasta în sudul Spaniei în cadrul unui amplu program de reproducere ce vizează conservarea uneia dintre cele mai periclitate specii de feline, având drept caracteristică distinctivă prezenţa unor smocuri de blană lungi şi negre, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ţâşnind afară din cuştile lor unul câte unul, Saturno şi Sotillo, doi râşi masculi născuţi în captivitate, şi două femele născute în sălbăticie, Solera şi Ilexa, alături de puiul uneia dintre ele, Terre, vor putea să se reproducă şi să populeze munţii din regiunea Sierra Arana, situată în provincia andaluză Granada.

 


Foto: (c) Jon Nazca / REUTERS


''Obiectivul specific al acestui proiect este de a crea o arie de reinserare aici'', a spus coordonatorul programului regional, Javier Salcedo. ''Este un alt moment-cheie pentru acest proiect''.

În 2002, râşii iberici se aflau în pragul extincţiei din cauza braconajului, a accidentelor rutiere şi a distrugerii habitatului în urma activităţilor agricole. Doar 94 de exemplare au fost consemnate în Spania şi niciunul în Portugalia la vremea respectivă.

 


Foto: (c) Jon Nazca / REUTERS


Până în 2015, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a actualizat statutul acestei specii la ''în pericol'' de la ''în pericol critic'', iar Ministerul Mediului din Spania a precizat că acest lucru se datorează eforturilor continue de conservare.

S-a înregistrat un progres major, iar populaţia de râşi iberici din Portugalia şi Spania a crescut la peste 1.000 de exemplare la finalul anului 2020.

 


Foto: (c) Jon Nazca / REUTERS


Doar în Andaluzia în prezent trăiesc 522 de râşi iberici în diferite nuclee de populaţii din regiune, a spus Guiseppe Aloisio, director al departamentului regional pentru pădure şi biodiversitate.

''Acest succes este al Andaluziei. La nivel de regiune a reuşită să multiplice de cinci ori recensământul critic înregistrat în urmă cu 20 de ani'', a declarat el după eliberarea în sălbăticie a celor cinci feline.

 

Foto: (c) Jon Nazca / REUTERS


Pentru a fi clasificată ca fiind în afara pericolului, populaţia de râs iberic ar trebui să depăşească cel puţin 3.000 de exemplare, inclusiv 750 de femele reproducătoare, potrivit organizaţiei din domeniul conservării naturii WWF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.