Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci logopezi chinezi, găsiți vinovați pentru publicarea unor cărţi instigatoare pentru copii, considerate antiguvernamentale

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Cinci logopezi din Hong Kong au fost găsiţi vinovaţi, miercuri, pentru că au publicat cărţi instigatoare pentru copii, considerate antiguvernamentale, o decizie denunţată de activiştii pentru drepturi ca o lovitură în ceea ce priveşte libertatea de exprimare în Hong Kong, relatează Reuters și news.ro.

Cei cinci logopezi au fost acuzaţi că au publicat trei cărţi cu ilustraţii, cu desene animate cu oi şi lupi, despre care procurorii guvernamentali au susţinut că au răspândit separatismul şi au stârnit ura şi opoziţia faţă de guvern.

Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan şi Marco Fong, cu vârste cuprinse între 25 şi 28 de ani, au pledat nevinovaţi şi au ales să nu depună mărturie şi nici să nu citeze niciun martor. Ei vor fi condamnaţi sâmbătă. Toţi inculpaţii erau membri ai Uniunii Generale a Logopezilor din Hong Kong.

Cărţile cu ilustraţii au făcut referire la evenimente reale, inclusiv protestele în masă pro-democraţie din 2019 din Hong Kong, precum şi la 12 protestatari pro-democraţie care au fugit din Hong Kong cu barca cu motor în 2020 şi au fost prinşi de Garda de Coastă chineză.

Într-una dintre cărţi, lupii vor să ocupe un sat şi să mănânce oile, care la rândul lor încep să riposteze.

Este pentru prima dată când un caz de publicaţii instigatoare este judecat de la protestele din 2019 şi de la impunerea unei legi de securitate naţională în Hong Kong de către Beijing în 2020.

Într-un rezumat scris, judecătorul Tribunalului Districtual Kwok Wai Kin a spus că toate cele trei cărţi erau instigatoare, nu doar din cuvintele ”ci din cuvintele cu efectele interzise menite să ajungă în mintea copiilor”.

”Li se va spune că, de fapt, ei sunt oile, iar lupii care încearcă să le facă rău sunt Guvernul RPC şi Guvernul Hong Kong”, a scris Kwok, care face parte din judecătorii de securitate naţională selectaţi de către Hong Kong.

Cărţile erau disponibile gratuit în mai multe librării locale şi versiunile digitale au circulat online.

Procurorul guvernamental Laura Ng a declarat că publicaţiile au elemente anti-chineze care ar putea instiga ”ura” împotriva Beijingului.

Avocaţii apărării au susţinut că oile şi lupii din cărţi sunt personaje fictive, iar acuzaţia referitoare la instigare este prea cuprinzătoare şi ”provoacă un efect cutremurător” asupra libertăţilor.

Anson Wong, un avocat al apărării pentru Sidney Ng, a citat un raport al Comitetului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, care a cerut autorităţilor să abroge legea securităţii şi să evite utilizarea acesteia în cazurile de răzvrătire, deoarece exista o ”interpretare prea cuprinzătoare” şi o ”aplicare arbitrară” a legii.

Un alt avocat al apărării, Robert Pang, a declarat instanţei că dacă oamenilor li se interzice să prezinte diferite naraţiuni ale unui eveniment, atunci adevărul ar fi ”ascuns”.

”Fiecare are dreptul să aibă propriile opinii şi cum este interpretat un anumit set de fapte. Există multe puncte de vedere diferite despre modul în care evenimentele istorice trebuie văzute”, a adăugat el.

Criticii spun că autorităţile au folosit infracţiunile referitoare la răzvrătire din epoca colonială britanică ca un instrument pentru a reduce la tăcere criticile legitime la adresa guvernului şi pentru a înăbuşi libertatea de exprimare.

Într-o declaraţie, organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a cerut eliberarea imediată a celor cinci, menţionând că folosirea legilor ”arhaice” privind răzvrătirea a fost un ”act de represiune insolentă”.

”Scrierea cărţilor pentru copii nu este o infracţiune, iar încercarea de a educa copiii cu privire la evenimentele recente din istoria Hong Kong-ului nu constituie o încercare de a incita la rebeliune”, potrivit declaraţiei.

Autorităţile au spus că toţi indivizii din Hong Kong sunt urmăriţi penal pe baza de dovezi şi că legea securităţii naţionale a adus stabilitate după protestele pro-democraţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.