Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci mituri false despre emigranții români

Hotnews:

In ultimii ani, circa 200.000 de romani au parasit Romania pentru a-si asigura confortul financiar, pentru a le oferi copiilor o perspectiva mai buna, sau pentru a strange niste bani cu care apoi sa isi consolideze situatia sociala si economica in tara. Exista insa cateva mituri legate de emigrantii romani si de banii pe care acestia ii trimit in tara, pe care incercam sa le demontam mai jos cu ajutorul unor studii publicate de cercetatori romani in paginile unor prestigioase reviste straine.  Apogeul emigratiei a fost atins in 2010, cand circa 3 milioane de romani (13% din populatie) lucrau inafara tarii.

Mitul nr 1. In Romania a avut loc un exod al creierelor care a lasat tara fara specialisti in diferite domenii, mai ales in medicina

FALS!. Cei mai mai multi dintre romanii care traiesc in strainatate (86,2%) au studii medii, in timp ce doar 12,4% au studii superioare. Aproape jumatate dintre romanii cu studii superioare care au plecat din tara au preferat tari din afara Uniunii Europene (Canada sau Statele Unite ale Americii). Canada atrage cel mai intens romanii bine pregatiti profesional (aproape 54% dintre cei care emigreaza in Canada au studii universitare), urmata de Elvetia (50% dintre cei care se indreapta spre Tara Cantoanelor au absolvit o facultate) si Regatul Unit al Marii Britanii( 46%). La polul opus sunt Turcia, Italia si Spania, tari care au atras mai putin imigranti romani cu studii superioare.

Mitul numarul 2. Cei mai multi romani pleaca din tara pentru ca au ramas fara loc de munca

FALS! Aproximativ unul din cinci romani a emigrat in ciuda faptului ca avea un loc de munca in Romania. Acest lucru indica si un inalt grad de insatifactie cu privire la contraprestatia obtinuta in schimbul muncii efectuate.
Mitul nr.3. Cei care castiga bani mai multi, trimit in tara bani mai multi
FALS! Persoanele care se declara "fara religie" sau "atei" au cel mai mare venit, in timp ce cele mai mici venituri sunt obtinute  de emigrantii neo-protestanti, urmati de cei ortodocsi. Cu toate acestea, cei care trimit cel mai frcvent bani sunt tocmai acestia din urma. Pare surprinzator faptul ca migrantii cu cel mai mare venit, cei fara vreo afiliere religioasa, au prezinta si cea mai redusa probabilitate privind remitentele. Pe masura ce nivelul de educatie scade, sumele trimise in tara cresc. Muncitorii romani care lucreaza in afara tarii trimit mai multi bani decat absolventii de facultate...
Mitul nr.4  Cei mai multi emigranti provin din regiunile sarace ale Romaniei
FALS!!! Statisticile au aratat ca cele mai ridicate rate ale emigrare nu apar in regiunile condiderate sarace (Oltenia, Moldova, Muntenia), ci  in cele bogate (Bucuresti, Banat, Transilvania).
Mitul nr.5 Romanii emigreaza ca sa isi poata intretine familia ramasa in tara
FALS! Patru din 10 romani nu trimit deloc bani in tara. La acest capitol stam mai prost decat alte tari din regiune, unde ponderea non-remitentilor este mai mica. "E drept, explica Monica Roman, aici e si o problema de adancime a migratiei.  In primul an de emigratie si in ultimul, in ideea ca se reintorc, ei nu mai trimit bani. In primul an pentru ca e anul de acomodare si nu prea au de unde, iar in ultimul an pentru ca prefera sa se intoarca ei insisi cu banii stransi", explica statisticianul roman.

Digi24:

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit  despre rolul coloanei oficiale, precum și despre abuzurile în folosirea acesteia. „Politicienii care exercită funcții de decizie pot ajunge, în anumite circumstanțe, în situații neplăcute. Rolul coloanei și al protecției este să le asigure nu doar lor supraviețuirea, ci instituției funcționarea”, a spus Cristian Pârvulescu. „Noi asistăm la o politizare excesivă a dezbaterii privind coloanele oficiale datorită abuzului. Folosirea de mai bine de 1.000 de ori într-un an a coloanei oficiale este o chestiune de abuz. Spune domnul Oprea că și alți miniștri înaintea sa au folosit această coloană. Probabil, dar nu a fost niciun scandal. Domnia sa a provocat scandalul prin atitudinea pe care o avea față de cetățeni și față de politică. Cred că la asta se referea și domnul Cioloș”, a adăugat politologul.

Evenimentul Zilei:

Preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti din Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin, i-a cerut oficial lui Vladimir Putin să „salveze poporul Moldovei de armata română şi de cea ucraineană, care ar pregăti invadarea statului pentru eliminarea protestatarilor din stradă”... Războiul informațional și utilizarea muncitorilor din Republica Moldova care lucrează în Rusia e o pârghie deseori utilizată de către Rusia pentru a lansa cele mai aberante acuzații la adresa României și Republicii Moldova. De altfel, vorbim în majoritate de cetățeni ruși sau rezidenți aflați de ani de zile la Moscova și stabiliți acolo, care revendică un rol politic în Republica Moldova. Cât despre amenințarea cu expulzarea tuturor cetățenilor care muncesc aici, această amenințare a revenit de mai multe ori în media rusă... Lansarea pe piața media a celor mai aberante și evidente manipulări nu se adresează, în nici un caz, publicului din Republica Moldova, România sau Ucraina, ci publicului mai puțin educat din Rusia, dar se constituie și într-un avertisment la adresa statelor vizate. Kremlinul semnalizează astfel că supervizează situația din regiune, și că susține protestele din stradă, acolo unde se află prorușii din partidul socialiștilor lui Igor Dodon și cei anarhiști proruși ai lui Renato Usatîi, alături de manifestanți cu agendă proeuropeană, la origine, cei din Platforma DA.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.