Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci motive pentru care influența Germaniei slăbește

merkel consiliu UE

Hotnews:

Politico propune o analiza a declinului influentei Germaniei in UE - si a cancelarului Angela Merkel - si a Partidului Popular European, in contextul recentelor crize ce au impartit scena politica europeana. Acestea sunt vremuri grele pentru un lider ce exceleaza in atingerea consensurilor: Merkel subliniaza cu fiecare ocazie faptul ca problema refugiatilor este o problema Europeana, ce necesita un raspuns European, insa momentan ii lipsesc partenerii puternici pentru a atinge un compomis, scrie Politico.eu. ​Influenta Germaniei in Europa paleste, in ciuda puterii sale economice si a onorurilor adunate de Angela Merkel, iar dovada declinului influentei poate fi surprinsa in schimbarea perspectivei Partidului Popular European (PPE). In general, liderii crestini democrati ai PPE-ului se adunau in Bruxelles cu cateva ore inainte de Summiturile Uniunii Europene pentru a decide ce hotarari sa impuna pentru celelalte guverne europene. Cu toate acestea, la ultimul summit, acest lucru nu s-a mai intamplat, deoarece grupul de centru dreapta – inclusiv Germania – isi pierde influenta.
Votantii parasesc centrul
...Nivelul la care PPE a fost influentat de o serie rezultate electorale slabe in 2015 era evident. Grecii au ales alternativa de extrema dreapta si nu Noua Democratie a lui Antonis Samaras, portughezii l-au pedepsit pe Pedro Passos Coelho – si pe aliatii Partidului Popular - pentru masurile de austeritate impuse, dupa alegerile din Finlanda Alexander Stubb – loial PPEului – a fost retrogradat si numit ministru al finantelor, iar polonezii au respins coalitia dintre Partidul Popular Polonez si Platforma Civica ( membru PPE). La cateva zile dupa summit, in alegerile din Spania, Partidul Popular al lui Rajoy pierde majoritatea. Astfel singurul sef de guvern – al unei tari influente - din familia PPE-ului ramane Angela Merkel. Partenerii sai ideologici dispar, asemenea si sustinerea politicilor ei.
Apar noi aliante
Asumand, desigur, ca inca exista dorinta pentru o politica europeana comuna sau pentru a sustine pozitia cancelarului, ce este din ce in ce mai chestionata. La intalnirea PPE din decembrie, Merkel si Victor Orban au prezentat argumente contradictorii in dezbaterea pe problema refugiatilor, singura influenta asupra dezbaterilor ramanand in mainile Endei Kenny Taoiseach (prim-ministru) al Irlandei. Desi blocul european a prezentat o declaratie comuna cu privire la subiectul refugiatilor, Merkel si Orban au ramas diametral opusi in perspective, Orban si aliatii sai respingand insistentele lui Merkel si a Presedintelui Comisiei, Jean Claude Juncker, de a gasi o solutie comuna. In aceasta criza – spre deosebire de provocarile economice ce au dominat agenda UE in ultimii ani – aliantele regionale, si nu loialitatile partizane, se dovedesc a fi decisive. Fluxul de refugiati a dus la consolidarea Grupului de la Visegrad, adunand laolalta national-conservatorii Poloniei, pe stangistul slovac Robert Fico, social-democratul ceh Buhuslav Sobotka, si pe Viktor Orban...
Institutii independente
Daca aliantele politice conventionale in Europa au fost diluate, Germania suportand costul cel mai mare in acest sens, evolutia Comisiei Europene si a Parlamentului sub conducerea lui Junker si Martin Schulz a marit independenta institutiilor ( fata de Berlin si Paris)...
Eurocratii loiali Bruxellesului
Acesti germani nu se supun ordinelor venite de la Berlin. Selmayr a fost atacat deschis de Wolfgang Schauble anul trecut, pentru ceea ce ministrul de finante german vedea drept o interferenta in negocierile datoriei Greciei. Schauble, ce se afla sub presiunea de a accepta al treilea program de bailout pentru Grecia ( finantat de Berlin), a declarat ca seful stafului lui Junckers si-a depasit atributiile.
Singura la varf
Acestea sunt vremuri grele pentru un lider ce exceleaza in atingerea consensurilor: Merkel subliniaza cu fiecare ocazie faptul ca problema refugiatilor este o problema Europeana, ce necesita un raspuns European, insa momentan ii lipsesc partenerii puternici pentru a atinge un compomis.Pozitia de lider neoficial al Europei nefiindu-i contestata - facand abstractie de ambitiile aparente ale prim-ministrului italian Matteo Renzi de a-si aroga acest titlu -, Merkel duce lipsa unor interlocutori de nivel inalt: Francois Hollande nu este popular, Rajoy se prea poate sa-si fi pierdut postul deja, iar David Cameron are propria lui agenda cand vine vorba de UE si problema imigrantilor.

Ziarul Financiar:

Economia  germană creşte, bugetul este pe surplus, iar angajările sunt la nivel record, o situaţie de invidiat pentru orice guvern european. Însă aparenţele înşală. Guvernului de la Berlin i se pot atribui doar într-o foarte mică măsură aceste date economice spectaculoase, scrie Henrik Böhme, redactor economic şef la Deutsche Welle. Preţurile petrolului sunt jos din cauza Arabiei Saudite, în timp ce preşedintele BCE Mario Draghi este responsabilul pentru nivelurile reduse ale dobânzilor şi pentru deprecierea euro. Acest mix este un drog puternic pentru economia Germaniei. Însă dispoziţia companiilor să investească mai mult este limitată din cauza mediului de afaceri volatil din cele mai multe părţi ale lumii. Producătorii germani de maşini-unelte sunt cele mai bune exemple. Anul trecut, investiţiile lor au stagnat.Ceea ce lipseşte este un program de investiţii de proporţii mari pentru modernizarea infrastructurii ţării. Sunt câteva miliarde de euro alocate pentru conectare mai rapidă la internet şi ceva fonduri pentru construirea unor poduri noi. Însă nu există un concept sustenabil în această privinţă. Ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble spune că întregul surplus bugetar va fi folosit pentru rezolvarea crizei refugiaţilor.Aceasta înseamnă un semnal greşit trimis cetăţenilor, care au început să pună sub semnul îndoielii capacitatea cancelarului Angela Merkel de a rezolva problemele legate de valul masiv de refugiaţi.

RFI:

Taiwan-ul va fi condus, pentru prima dată în istoria ţării, de o preşedintă. Candidata opoziţiei, Tsai Ing-wen, a fost aleasă şef al statului în Taiwan. Alegerea taiwanezilor reprezintă o victorie majoră pentru Partidul Democrat Progresist (DPP), care conduce tabăra susţinătorilor independenţei faţă de China. Tsai Ing-wen l-a devansat, în numărarea voturilor, pe Eric Chu, candidatul Kuomintangului (KMT, la putere), care şi-a recunoscut înfrângerea. Când rezultatele au arătat că reprezentantul KMT este devansat cu aproximativ 30% din voturi, Eric Chu a felicitat-o pe Tsai Ing-wen şi a anunţat că demisionează de la conducerea partidului. Beijingul consideră drept provincia sa această insulă separatistă şi a ameninţat că o va recuceri prin intermediul forţei, dacă va fi necesar. Aceste alegeri au loc la doar câteva luni după o întâlnire istorică între liderii Taiwanului şi Chinei. Economia şubredă a ţării şi relaţiile Taiwanului cu China au jucat un rol important în opţiunile alegătorilor, potrivit presei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.