Cinci viticultori din Sălaj şi-au adus laolaltă priceperea de podgoreni şi dragul de dealurile blânde de acasă şi au înfiinţat, recent, prima cooperativă agricolă din judeţ în domeniul viticulturii.
Un eveniment de promovare a Cooperativei "Cramele Ulm" a fost organizat duminică, la Camăr, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.
Cei aproximativ 60 de invitaţi au putut vizita podgoria unuia dintre asociaţi, au degustat mai multe soiuri de vin produse de viticultorii asociaţi şi au participat la un adevărat "curs intensiv" privind modul de producere şi proprietăţile vinului, în cadrul unor prelegeri susţinute de Balazs Attila, de la Cooperativa "Cramele ULM" şi oenologul Dorin Popa, profesor la Universitatea din Oradea.
Dorin Popa le-a împărtăşit invitaţilor şi câteva dintre "secretele" legate de licoarea ce a avut câte un zeu în fiecare perioadă importantă a istoriei umanităţii.
Astfel, aşa cum susţine acesta, vinul "roze", apreciat în ultima perioadă de tineri, nu se face cadou, decât în cazul în care va fi băut cu cei cărora îl duci în dar, vinul roşu mai vechi de doi ani nu se toarnă în pahare din sticlă, ci se pune mai întâi într-un decantor, pentru a elimina din substanţele volatile acumulate sub dop, iar la restaurant nu trebuie acceptată o sticlă de vin care nu este răcită corespunzător.
În context, Dorin Popa a subliniat şi el importanţa asocierii pentru promovarea vinurilor, dând exemple din alte ţări, precum Italia, unde producătorii din unele regiuni s-au asociat şi au avut succes în comercializarea produselor.
"Dacă există practic o comunitate, există şi mai multă forţă financiară. Pune fiecare câte un bănuţ şi se poate construi o imagine mult mai valoroasă şi mai penetrantă decât unul singur. În această lume globalizată, forţa vine din forţa grupului, forţa comunităţii. Şi valoare vine de acolo. Fiţi împreună, fără separatisme. Comunităţile sunt cele care pot fi câştigătoare. Ajutaţi-vă unii pe alţii. Ăsta e mesajul meu", a conchis Dorin Popa.