Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine ar putea câștiga premiul Nobel pentru Pace: Lista candidaților propuși în 2021

Nobel

Disidentul rus Alexei Navalnîi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi militanta suedeză pentru schimbările climatice Greta Thunberg se numără printre cei nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace din acest an, toţi susţinuţi de parlamentari norvegieni care au experienţă în alegerea câştigătorului, informează Reuters.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Potrivit unui sondaj Reuters realizat în rândul parlamentarilor norvegieni, printre candidaţi se numără Thunberg, Navalnîi, OMS şi programul său COVAX pentru a asigura accesul echitabil la vaccinurile COVID-19 pentru ţările sărace.

Thunberg a fost numită drept unul dintre "cei mai importanţi purtători de cuvânt în lupta împotriva crizei climatice", grupul de sprijin pe care l-a co-fondat, Fridays for Future, primind şi el aprobarea. Navalnîi, propus de academicieni ruşi, a fost nominalizat pentru "eforturile sale pentru o democratizare paşnică a Rusiei" de către fostul ministru norvegian Ola Elvestuen.

Lupta împotriva COVID-19 este în prim-plan, incluzând o nominalizare pentru Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI).

Alte nume sunt activiştii belaruşi Svetlana Tsihanovskaia, Maria Kolesnikova şi Veronika Ţepkalo pentru "lupta lor pentru alegeri corecte şi pentru inspiraţie în rezistenţa paşnică", a declarat unul dintre promotorii acestor nominalizări, Geir Sigbjoern Toskedal.

Un altul, Jette Christensen, a nominalizat Comitetul maghiar de la Helsinki, un grup pentru drepturile omului, şi IUSTITIA, un grup de judecători polonezi care apără drepturile civile.

"Nominalizarea mea în acest an este ... pentru lupta pentru conservarea democraţiei ca formă de guvernare în Europa", a spus Christensen.

Libertatea de informare este o temă recurentă, incluzând printre nominalizaţi Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ) din SUA; fostul jurnalist de la Charlie Hebdo Zineb el Rhazoui; site-ul de ştiri Hong Kong Free Press, Fact-Checking Network din SUA şi Reporteri fără frontiere (RSF) din Paris.

Printre nominalizaţi se mai află fostul preşedinte american Donald Trump, NATO şi agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

De asemenea, pe listă figurează activista marocană Aminatou Haidar, pentru campaniile sale paşnice pentru o Sahara occidentală independentă, Staţia Spaţială Internaţională şi Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetăşeşti (WOSM).

Alte propuneri ale parlamentarilor norvegieni includ mişcarea internaţională împotriva inegalităţilor rasiale Black Lives Matter (BLM), readusă în atenţie anul trecut după moartea afro-americanului George Floyd, şi fondatorul controversat al Wikileaks Julian Assange.

Laureatul 2021 va fi anunţat în octombrie. În 2020, premiul a fost acordat Programului Alimentar Mondial (PAM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.