Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine conduce Westeros?

Westeros

O serie de matematicieni care, presupunem, aveau prea mult timp între proiecte, s-au apucat să estimeze din punct de vedere matematic care este cel mai important personaj din Urzeala Tronurilor (mai precis din Iureșul Săbiilor). Cum Urzeala este o narațiune despre putere, am decis nu este deplasat să echivalăm importanța narativă cu importanța în jocul puterii. O să vedeți până la finalul acestul articol cum politicienii domină nu numai lumile reale ci și pe cele imaginare.

Comunitățile obținute corespund foarte îndeaproape celor din carte. Le vedeți așezate mai jos.

white walkers Unul din "Ceilalți"

maxresdefaultPe locul trei se află Sansa Stark. Sansa nu este atât o putere politică în regate cât o resursă. Ar fi interesant un algoritm matematic care să facă această distincție. Până atunci, putem zică că Tyrion și Jon sunt activi, își lărgesc singuri conexiunile și importanța, pe când Sansa este pasivă, fiind inclusă de alții în urzeala puterii.

Screenshot_7Algoritmul este, în schimb capabil să înțeleagă importanța mamei dragonilor, Daenerys Targaryen. Chiar dacă în carte puține personaje vorbesc sau au legătură cu ea, aceste personaje sunt ele însele importante.

Este interesant cum nici Tyrion, nici Jon nu sunt puternici prin posesie de pământuri, familie, sau oștiri. Este drept, ambii sunt de familie bună, dar suficient de marginali în familiile lor ca să fie nevoie să își câștige singuri locul în istorie. Este drept că Jon știe să lupte, dar nu lupta în propulsează ci abilitățile de conducere și diplomație. Tyrion nu are nici măcar abilități de lider (deși are momente fericite). Ei sunt politicienii lumii lor sau, dacă aceste cuvinte vă zgârie urechile, diplomatul și tehnocratul din poveste.

Urzeala Tronurilor (serialul) reîncepe pe 24 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.