Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este vinovat de situația epidemiologică din țară? Răspunsul premierului Orban

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la B1 TV, întrebat cine se face vinovat de situația epidemiologică din țară, că la situația de azi ne-a condus momentul în care Guvernul a fost lipsit de pârghiile legale pentru măsurile privind infectații și contacții.

„Se și vede care e momentul. Momentul în care nu s-a mai putut lua nicio măsură asupra persoanelor infectate și asupra persoanelor rezultate din anchetele epidemiologice. Gândiți-vă că noi am avut trei săptămâni, aproape 5.000 de români care au fost diagnosticați ca fiind pozitivi, infectați cu coronavirus, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie de tratare în spital, de tratare în izolare la domiciliu. Mai mult decât atât, pentru toate persoanele care au intrat în contact cu aceste persoane infectate, pentru care știți că procedura e de realizare a unei anchete epidemiologice și toți cei care sunt considerați persoane de contact în conformitate cu definiția OMS, asupra lor se dispune carantinare prin izolare la domiciliu, pentru a evita transmiterea virusului către cei cu care intră în contact. Am fost lipsiți complet de pârghia legală de a putea dispune măsurile de restrângere, de reducere a riscului de transmitere în comunitate.”, a spus premierul la B1 Tv.

Tăriceanu, prima reacție după ce PNL și USR au finalizat negocierile: 'Nu există așa-zisa alianță de dreapta'

„Atât cadrele medicale, cât și noi, în mesajele publice pe care le-am transmis, am transmis acest mesaj, dar până la urmă oamenii dacă pot să facă ce vor, depinde de propriul lor discernământ și de propria responsabilitate. Foarte mulți dintre ei s-au izolat la domiciliu, s-au tratat în izolare la domiciliu sau în alte locații. În schimb, au existat foarte mulți care n-au respectat aceste reguli, iar faptul că n-am putut să dispunem izolarea și pentru persoanele care au intrat în contact a crescut și mai mult riscul de răspândire a virusului. Vă repet, este vorba de 5.000 de persoane, dacă mai adăugăm o medie de 10 persoane de contact pentru persoanele infectate, deci au fost 50.000 de români care fie erau bolnavi, fie ar fi putut fi bolnavi și transmițători ai virusului, pentru care noi n-am putut să dispunem, din cauza deciziei Curții Constituționale și ritmului foarte lent în care s-a adoptat legea, nicio măsură. În condiții astea, vedeți că, totuși, pe ultima săptămână, pare că suntem pe un plafon, adică n-ar exista riscul să crească numărul de cazuri și tendința de creșterea. Dacă ne uităm la cum a evoluat epidemia în alte țări, tendința de creștere nu e o tendință de creștere liniară, ci e o tendință de creștere mai degrabă în progresie geometrică”, a mai declarat premierul.

Întrebat dacă este dispus să ia măsuri mai drastice, premierul a răspuns: „Nu ne dorim să ajungem aici și tot ceea ce face Guvernul de la începutul epidemiei este destinat reducerii numărului de cetățeni care se infectează, apărării sănătății oamenilor. Noi am fost extrem de raționali, alte țări n-au acționat așa. Noi am avut un plan de relaxare, un plan de reluare a activităților, care s-a făcut pe baza unei analize făcute de specialiști privind riscul epidemiologic aferent fiecărui tip de activitate. La noi, relaxarea s-a făcut în etape, din 15 în 15 zile. S-a urmărit efectul fiecărei măsuri de relaxare și reluării fiecărui tip de activitate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.