Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Cord Meier-Klodt, noul ambasador al Germaniei la Bucureşti

Noul ambasador al Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a fost reprezentant special al preşedinţiei germane a OSCE pentru Transnistria, scrie miercuri Radio Chişinău, care prezintă o fişă biografică a diplomatului german.

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleşcanu, l-a primit marţi pe ambasadorul agreat al Republicii Federale Germania în România, în vederea înmânării copiilor scrisorilor de acreditare, prilej cu care cei doi au pus accent pe importanţa cooperării aprofundate româno-germane în plan european.

INCENDIAR. Şeful CIA recunoaşte pentru prima dată greşelile făcute de Obama în Primăvara Arabă

Potrivit Radio Chişinău, pe parcursul anului 2016, când Germania a deţinut preşedinţia în exerciţiu a OSCE, Cord Meier-Klodt a ocupat funcţia de reprezentant special al ţării sale pentru reglementarea conflictului transnistrean. În această calitate, diplomatul german şi-a adus contribuţia la reluarea, după o pauză de aproape doi ani, a negocierilor în format 5+2, cu participarea reprezentanţilor Chişinăului şi Tiraspolului, precum şi ai Rusiei şi Ucrainei, în calitate de mediatori, şi ai UE şi SUA, în calitate de observatori.

O nouă rundă de negocieri în acest format s-a desfăşurat în 2 şi 3 iunie 2016 la Berlin. La finalul acestei reuniuni a fost semnat un protocol din şapte puncte, care, potrivit Radio Chişinău, forţa autorităţile moldovene să accepte soluţii, de facto, în favoarea administraţiei separatiste de la Tiraspol. Printre acestea ar fi cele care priveau recunoaşterea diplomelor de studii eliberate la Tiraspol, circulaţia automobilelor cu numere de înregistrare transnistrene sau dosarele penale instrumentate de organele de anchetă de la Chişinău împotriva unor demnitari din stânga Nistrului.

Drept urmare, un grup de lideri de opinie, şefi ai unor cunoscute organizaţii neguvernamentale de la Chişinău, au semnat în august 2016 o "Declaraţie cu privire la liniile roşii ale reglementării transnistrene". Aceştia s-au arătat profund îngrijoraţi de "izolarea şi obstrucţionarea eforturilor Republicii Moldova în formatul 5+2, prin multiplicarea presiunilor asupra autorităţilor sale constituţionale, pentru a le determina sa facă cedări unilaterale şi incompatibile cu normele şi principiile dreptului internaţional'.

Rusia sparge balonul de săpun al americanilor: 'Nu avem informaţii compromiţătoare'

În pofida eforturilor depuse de preşedinţia germană a OSCE, o altă rundă de negocieri pe parcursul anului 2016 nu a reuşit să fie convocată, Chişinăul şi Tiraspolul acuzându-se reciproc de obstrucţionarea tratativelor.

Între 1992 şi 1995, Meier-Klodt a fost consul general la Sankt Petersburg, pentru ca apoi sa lucreze la misiunea permanentă a Germaniei la ONU. Din 1998 şi până în 2002 a revenit în centrala MAE german, iar între 2002 şi 2005 a fost ofiţer de presă la ambasada Germaniei din Moscova.

Înainte de a fi responsabil pentru chestiunea transnistreană în timpul preşedinţiei germane a OSCE, noul ambasador al Germaniei la Bucureşti a fost între 2014-2015 reprezentant al Ministerului federal de Externe german pentru probleme legate de Rusia, Belarus, Ucraina, Caucaz şi Asia Centrală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.