Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este filozoful rus din care citează adesea Vladimir Putin

Heaway Media
Ivan Alexandrovici Ilici Iliin

Liderul rus îl evocă adesea pe Ivan Ilin, un filozof care i-a lăudat pe Mussolini și Hitler, dar analiștii sunt împărțiți în ceea ce privește propria ideologie a lui Putin, scrie Al Jazeera.

Stăpânul de la Kremlin și-a încheiat unul dintre cele mai fatidice discursuri cu un citat dintr-un filosof abia cunoscut în afara Rusiei.

„Aș dori să-mi închei discursul cu cuvintele unui adevărat patriot rus, Ivan Alexandrovici Ilici Iliin: „Dacă eu consider Rusia patria mea, înseamnă că iubesc, contemplu și gândesc în stil rusesc, cânt și vorbesc rusește””, a declarat președintele rus Vladimir Putin în fața politicienilor la 30 septembrie.

Citatul părea să se potrivească ocaziei - Putin anunța anexarea a patru regiuni ucrainene ca un efort de a-și salva imaginea în fața rușilor după deruta armatei sale în uraina.

De ani de zile, Putin îl citează, îl slăvește și îl promovează pe Ilin, care s-a născut în Rusia țaristă în 1883 și a murit în Elveția de după cel de-al Doilea Război Mondial în 1954.

Dar a omis să menționeze preferințele politice și traiectoria ideologică a lui Ilin.

Unii cercetători subliniază faptul că lucrările lui Ilin au influențat impulsul lui Putin de a transforma democrația post-perestroika a Rusiei, imperfectă, dar funcțională, într-un clopot al neoconservatorismului militant care a declanșat cel mai sângeros război din Europa din acest secol.

„Există destul de multe dovezi că Putin admiră munca și ideile lui Ilin", a declarat pentru Al Jazeera Yoshiko Herrera, profesor de științe politice la Universitatea Wisconsin-Madison, care a studiat lucrările lui Ilin și influența acestora asupra narațiunii actuale a Kremlinului.

"Există diverse aspecte în opera lui Iliin care ar putea fi atractive pentru Putin, și anume accentul pus pe un stat puternic, autocrația și naționalismul rusesc", a spus ea.

Iar respingerea de către Iliin a ideii înseși de statalitate și independență a Ucrainei, politică sau culturală, îl ajută pe Putin să justifice continuarea războiului.

„Ceva relevant pentru ultimii ani este viziunea antiucraineană a lui Iliin... deoarece negarea națiunii și suveranității ucrainene este ideea-cheie care stă la baza războiului lui Putin împotriva Ucrainei”, a spus ea.

Fascism „sănătos”

În urmă cu un secol, în 1922, un proces bolșevic l-a condamnat la moarte pe Iliin, un cercetător vehement anticomunist al filosofiei germane.

Sentința a fost pronunțată în urma a șase arestări - dar a fost anulată de fondatorul sovietic Vladimir Lenin, care era familiarizat cu cartea lui Ilin despre filosoful Hegel, care este încă considerată revoluționară.

Iliin s-a aflat la bordul „navei filosofilor” care a părăsit Rusia împreună cu 140 de intelectuali expulzați. La fel ca zeci de mii de emigranți ruși, el s-a stabilit la Berlin.

A devenit un ideolog declarat al Mișcării Albe monarhiste - o grupare de forțe anticomuniste, al cărei principal purtător de cuvânt, revista „Clopotul”, a fost editată de el.

După o călătorie în Italia, în 1925, Iliin a susținut ideologia fascistă a lui Benito Mussolini, pe care a numit-o „un fenomen sănătos în timpul avansării haosului de stânga”.

Iliin a invidiat chiar faptul că italienii, nu rușii, au inventat fascismul care avea să-i inspire în curând pe naziștii germani.

„Ilyin era complet trist că ideile fascismului nu s-au născut în Rusia sau printre emigranții ruși albi, unde credea că sunt firești”, a scris în iulie autorul Serghei Tarșevski într-o rubrică pentru Radio Free Europe/Radio Liberty.

În 1933, Ilin a salutat ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler, care a împiedicat transformarea Germaniei într-un stat comunist pro-sovietic.

„Ce a făcut Hitler? A oprit procesul de bolșevizare a Germaniei și a făcut o mare favoare întregii Europe", a scris Ilin.

Și, deși Ilin s-a certat cu naziștii și s-a mutat în Elveția, credința sa în fascism a rămas neștirbită. (integral pe Al Jazeera)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.