Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Radu Oprea, noul ministru pentru Mediul de Afaceri: Trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

hotnews.ro
Radu Oprea ministru

Senator PSD de Prahova Radu Oprea (47 de ani) a fost desemnat de conducerea partidului pentru postul de ministru pentru Mediul de Afaceri, în locul lui Ilan Laufer. Radu Oprea este vicepreședinte PSD Prahova și a fost trimis în judecată în 2016 de Parchetul General pentru evaziune fiscală și spălare de bani. O firmă pe care o controlează a fost abonată în trecut la contracte cu statul, potrivit Hotnews.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A VIITORULUI CABINET DĂNCILĂ

În luna ianuarie 2016, senatorul Radu Oprea a fost trimis în judecată alături de partenerul său de afaceri, Mihail Ștefănescu (“Treflă”), de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care erau vizate două societăți controlate de senator: SC ICIM SĂ și SC URBAN ELECTRIC SRL, transmite Ziarul Incomod din Prahova.

Concret, Radu Oprea era acuzat, alături de Ștefănescu, de evaziune fiscală sub formă autoratului și de spălare de bani sub formă complicității, cei doi fiind administratori de drept ai celor două societăți. Într-un comunicat de presă, procurorii informau la momentul respectiv că, în urmă cercetărilor, au descoperit că Oprea și partenerul său, Ștefănescu, “au ajutat societăţile comerciale S.C. M. S.R.L. şi S.C. SSWA S.R.L. şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut că rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat.

Totodată, inculpaţii Oprea Radu Ştefan (până în momentul începerii mandatului de senator) şi Ştefănescu Mihail, în aceleaşi calităţi, au dispus şi dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări şi prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăţilor comerciale pe care le administrau în conturile unor societăţi cu comportament cu comportament tip „fantomă” cu care doar au simulat operaţiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

Prejudiciul cauzat bugetului statului prin faptele de evaziune fiscală acuzate de procurori este de de 223.631 lei.

Senatorul Radu Oprea, contracte de milioane de euro cu statul 

De-a lungul anilor, Urban Electric, membră a grupului de firme Urban controlat de familia Oprea, a desfăşurat mai multe contracte cu instituţii publice, contracte de milioane de euro.

Potrivit site-ului romaniacurata.ro, Urban Electric a executat pentru Primăria Brazi modernizarea şi extinderea la Şcoala cu clasele I-VIII din Brazii de Sus, dar şi sistemele de alimentare cu apă, canalizare, epurare pentru Primăria Brăneşti, contract de 16,4 milioane de lei. A mai prestat şi lucrări de retehnologizare la staţia de epurare din Medgidia, în valoare de 26 de milioane de lei, în asociere cu ALPINE BAU GmbH Austria.

O altă firmă în care apare Radu Oprea, dar și Mihail Ștefănescu, acuzat și el de evaziune fiscală, este Eco Burn S.R.L. care a câştigat licitaţiile organizate de Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi de Spitalul Judeţean Prahova. Firma respectivă a desfășurat contracte în valare de 2,7 milioane de lei pentru servicii de colectare, transport şi eliminare finală a deşeurilor spitaliceşti.

Radu Oprea este absolvent al Facultății de Utilaj Tehnologic (Universitatea de Petrol și Gaze, Ploiești) în 1994, și al Institutului Național de Administrație (2009). În trecut, el a fost și prefect de Prahova. Este la al doilea mandat de senator.

El deține trei imobile în Ploiești și a declarat bijuterii în valoare de 40.000 de euro. Are două credite (300.000 de lei și 249.000 de euro). Are acțiuni la 8 companii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.