Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine face jocurile Kremlinului

putin

S-a dat startul precampaniei din Moldova. Aproape toți candidații care au o șansă și-au strâns semnăturile necesare. Au început aparițiile TV, atacurile și discursurile de campanie.

Igor Dodon, omul Moscovei, este cunoscut ca un apropiat al Kremlinului. El primește ajutor de la ruși, atât financiar cât și logistic. El face jocurile Kremlinului și asta se știe de mult în Moldova.

Din păcate, unii candidați ai dreptei (dreapta din Moldova - cei care doresc  continuarea parcursului european) fac și ei aceleași jocuri. Unii intuind sau nu, poate din necunoaștere sau din naivitate, fac jocul Moscovei, întărindu-l zi de zi pe Dodon. Poate de aceea, în ultima vreme, Igor Dodon nu mai este atât de prezent în spațiul public moldovean. El știe că are aproape asigurat drumul spre victorie. Dacă ar vrea să riște  și să pluseze un pic în această campanie, ar putea obține victoria chiar din primul tur. Are un electorat extrem de consolidat, extrem de disciplinat. Beneficiază și de faptul că Voronin nu și-a pus un candidat, iar electoratul acestuia, va vota în mare parte cu omul Moscovei.

Revenind la candidații dreptei, aceștia au început atacurile la baionetă. Maia și Năstase atacă tot ce prind, bătrânul unionist Ghimpu dă în toate părțile.

Electoratul care și-ar dori ca Moldova să continue drumul european este scârbit de corupția din ultima vreme, dar și de războaiele politice. Atacurile reciproce din tabăra dreptei nu fac decât să ducă la crearea unor falii din ce în ce mai adânci în electoratul care este pro-vest. Loviturile sub centură creează repulsie și vor duce probabil la un absenteism foarte mare în tabăra electoratului pro-U.E.

Dacă vom avea un absenteism mare la vot, atunci Dodon, la mustață, poate avea șansa să câștige din primul tur. Chiar și așa, dacă nu câștigă din primul tur, în cel de-al doilea va pleca cu un plus electoral uriaș. Probabil, diferența între el și al doilea clasat va fi de peste 10 puncte, dar va mai beneficia de încă un lucru: dezbinarea existentă acum în tabăra dreptei.

Aș vrea să văd cum vor putea repara candidații din tabăra dreptei faliile create acum în lupta dusă la extrem din turul 1.

Crede Maia Sandu că electoratul PDM o va vota pe ea, după ce zi de zi îl atacă? Crede că poate primi voturi din tabăra lui Leancă?

Andrei Năstase are propriul joc. Pe el îl interesează mai puțin turul 2.  Sunt alte interese, alte jocuri cu fire care duc în altă parte.

În tabăra dreptei și-a băgat dracul coada. Iar dracul (Moscova) uneori acționează mai pervers decât ne imaginăm.

Toate aceste elemente ar trebuie să le dea de gândit principalilor candidați ai dreptei din Moldova. În turul 1 e bătălia fiecăruia, în turul 2 va fi o bătălie comună. Dodon, dacă va fi învins, va fi învins la un scor foarte strâns. Fiecare vot va conta. Orgoliile și frustrările ar trebui lăsate de-o parte, dacă vor să aibă un președinte pro-vest și nu unul care să  așeze Moldova în genunchi în fața Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.