Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine îl însoţeşte pe Kim Jong Un în vizita sa în Rusia? Mizele întâlnirii cu Vladimir Putin

washingtonpost.com
coreea-nord-kim-jong-un

Comandanţi militari de top, oficiali din industria de armament şi diplomaţi îl însoţesc pe liderul nord-coreean Kim Jong Un în deplasarea în Rusia, sugerând că la întâlnirea sa cu Vladimir Putin există o agendă potenţial încărcată cu subiecte de apărare, scrie Reuters.

Coreea de Nord nu a menţionat numele membrilor delegaţiei, dar analiştii au identificat în fotografiile publicate marţi de mass-media de stat mai multe figuri cheie care par să-l însoţească pe Kim Jong Un.

Astfel, Ri Pyong Chol, vicepreşedintele puternicei Comisii Militare Centrale a Partidului Muncitorilor şi mareşal al armatei, cel mai înalt grad militar al ţării, a fost văzut la bordul trenului salutând alături de Kim. Supervizând industria de apărare a Coreei de Nord, inclusiv programele nucleare şi de rachete, Ri a călătorit în Rusia şi în 2011, împreună cu tatăl lui Kim, Kim Jong Il.

Printre ceilalţi delegaţi se numără mareşalul Pak Jong Chon, noul şef al conducerii politice militare a partidului, Pak Thae Song, secretar de partid şi preşedinte al unui comitet naţional de ştiinţă şi tehnologie spaţială implicat într-un program de spionaj prin satelit, şi Jo Chun Ryong, director al Departamentului Industriei de Muniţii, care l-a însoţit pe Kim în timpul vizitelor sale recente la o fabrică de muniţii şi la o uzină de rachete.

Michael Madden, expert la Stimson Center, cu sediul la Washington, a declarat că această componenţă a delegaţiei nord-coreene sugerează că Putin şi Kim se vor concentra în principal pe cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, inclusiv un posibil acord pentru achiziţii de muniţii, de care s-ar ocupa Jo Chun Ryong.

Ministrul apărării, Kang Sun Nam, este probabil, de asemenea, să fie şi el în delegaţia care îl însoţeşte pe Kim, deşi nu a fost identificat clar în fotografii.

În schimb, ministrul de externe Choe Son Hui a dat mâna cu alţi oficiali într-o linie de primire, la gară.

Vechi negociator pe probleme nucleare şi diplomat experimentat, Choe a avut un rol esenţial în timpul summiturilor lui Kim cu fostul preşedinte american Donald Trump şi a fost promovat în funcţia actuală anul trecut, după o scurtă retrogradare în urma summitului lor eşuat din 2019 din Vietnam.

Kim Yo Jong, puternica soră a lui Kim, devenită un oficial de rang înalt al partidului, a fost văzută în picioare lângă tren, deşi nu este clar dacă a urcat la bord. Ea a jucat un rol primordial în susţinerea summiturilor anterioare ale fratelui său.

OFICIALI ECONOMICI

Unii oficiali care se ocupă de afacerile economice par, de asemenea, să-l însoţească pe Kim, ceea ce arată posibilitatea ca acesta şi Putin să discute despre cooperarea economică şi ajutorul alimentar.
Printre aceştia se numără O Su Yong, secretar de partid şi director al departamentului de economie, Pak Hun, vicepremier al cabinetului responsabil pentru construcţii, şi Han Kwang Sang, şeful departamentului de industrie uşoară al partidului.
Un oficial din cadrul Ministerului Unificării de la Seul, responsabil cu afacerile intercoreene, spune că liderul de la Phenian şi Putin ar putea explora modalităţi de revenire a muncitorilor nord-coreeni în Rusia, fapt interzis în cadrul sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.