Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine poate face rapelul cu alt vaccin decât cel folosit la prima doză

smartradio.ro
vaccin covid medic cercetare cercetator analize

Persoanele cărora li s-a administrat cel puţin o doză din vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca li se poate completa schema de imunizare cu un alt tip de ser, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie, a declarat, marţi, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că sunt persoane care au făcut prima doză cu un anumit tip de vaccin anti-COVID şi care, din varii motive, cel mai frecvent, medicale, au amânat decizia de a efectua cea de-a doua doză, fie de teama reacţiilor adverse, fie s-au infectat între timp şi nu au mai dorit să se imunizeze.

"Este foarte important să completăm schema de vaccinare chiar dacă am depăşit intervalul recomandat de timp în autorizarea fiecărui tip de vaccin, deci, practic, niciodată nu e târziu să facem doza a doua pentru a completa schema de vaccinare. Aşa încât, pe lângă contraindicaţiile absolute pe care le ştim cu toţii, pentru că cea mai frecventă situaţie de amânare a dozei de rapel este în cazul persoanelor vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, în aceste situaţii, pe lângă contraindicaţiile absolute, şocul anafilactic după prima doză sau un eveniment trombotic cu trombocitopenie sau sindromul de extravazare capilară, persoanele pot efectua cea de a doua doză cu un alt tip de vaccin, de pildă, pe bază de ARN mesager, însă în baza unei recomandări medicale", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, această vaccinare nu se poate face la cerere, ci doar după consultarea medicului de familie sau a medicului specialist de boli infecţioase sau de altă specialitate. "Când sunt anumite contraindicaţii, ca să spun, la limită, de pildă o reacţie alergică, care nu îndeplineşte criteriile de şoc anafilactic, dar pacientul, dacă are şi alţi factori de risc, medicul poate să decidă, evident, în beneficiul persoanei respective, să recomande un alt tip de vaccin", a completat şeful CNCAV.

El a adăugat că s-a stabilit această recomandare medicală în ideea de a mai pune încă "un filtru" în care persoana care a amânat cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID să discute cu medicul de familie despre beneficiile vaccinării, despre riscuri, despre importanţă. "Considerăm că este modalitatea prin care majoritatea persoanelor care au făcut cel puţin o doză din vaccinul de la AstraZeneca pot în momentul de faţă să-şi completeze schema de vaccinare cu un alt tip de vaccin, repet, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.