Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt agenții FSB, deconspirați de SIS cu ajutorul SUA? Primarul Chișinăului, Ion Ceban, filmat în timp ce discuta cu unul dintre agenții Moscovei

stiri.md
moldova mascati sis mai dos spia

Cele două persoane care fac parte dintr-o rețea, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj, despre care a anunțat astăzi directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață, sunt Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, susțin sursele Deschide.MD.

Vadim Iurcenco este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE a scris cu referire la surse din cadrul serviciilor speciale că acesta este un „agent” al FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurcenco are 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului „Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și „MRSK Centru”.

Ce ține de Iurii Gudilin, acesta este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiști în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul „MRSK Centru”.

Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi ”polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021.

Gudilin și Grak au presat membri de frunte ai PSRM să accepte ajutorul și ghidarea lor, promițându-le că vor primi favoruri din partea administrației prezidențiale ruse”, au scris anterior jurnaliștii de la RISE Moldova și Centrului Dossier.

De menționat că, conform informațiilor oferite de autoritățile americane, de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB ar beneficia și Mișcarea Alternativa Națională – partidul creat de edilul capitalei Ion Ceban. Deși Ceban a declarat că acestea sunt false, jurnaliștii RISE Moldova și Centrului Dossier au publicat imagini în care apare Ion Ceban și Iurii Gudilin, părăsind oficiul central al PSRM.

Amintim că directorul SIS, Alexandru Musteață a anunțat în cadrul unui briefing de presă despre destructurarea unei rețeli de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj. Este vorba de doi agenți FSB, Iurii G. și Vadim I., care au fost antrenați în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității R.Moldova și a cetățenilor săi.

Ce doi, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni ai R.Moldova, astfel construind o rețea de agentură.

Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice ale R.Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, spre menținerea dependenței față de Rusia, cei doi au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat Musteață în cadrul unui briefing de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.