Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt asistații social care trebuie să dea zăpada în București? (Opinie)

Inquam Photos / Octav Ganea
zapada viscol iarna

Putem lua în considerare trei categorii de asistați social și asimilați.

VMGiștii, adică beneficiarii venitului minim garantat

Circulă o teorie că oamenii care primesc acest fel de ajutoare dela stat trebuie să răsplătească societatea prin muncă fizică. Există ideea unora dintre membrii societății că fiecare salariat cu situație bună plătește, implict ajutorul social al acestor VMG-iști și, astfel, i s-ar cuveni, cumva, înapoi niște ore de muncă. De exemplu la deszăpezire.

content-image

Ce spun cifrele? În București, la nivelul anului 2015, de venit minim garantat beneficiază 324 de persoane (INSSE). Știm că există o anumită corelație între boală și sărăcie, mai presupunem că acolo se află oameni în vârstă și ajungem la ideea că sunt în acest grup 200 - 200 și ceva de oameni care sunt apți de muncă grea. Ar trebui scoși acești oameni la lopată? Da, de ce nu. Pot ei ajuta la rezolvarea problemei? Nicidecum.

Cei ce beneficiază de ajutoare de încălzire sau subvenția (explicită sau ascunsă) a prețului gigacaloriei

Cine sunt aceștia: păi cam toți bucureștenii. Ar trebui să iasă la zăpadă? Păi, conform legii chiar trebuie. Și atunci care e problema?

Probleme sunt mai multe. Dar să ilustrez un caz extrem. Există în București blocuri de pensionari, cărora le este greu fizic să dea la lopată și au nevoie să plătească pe alții. Dar Primăria trebuie să stimuleze această cheltuială fie negativ (amenzi, anunțate din timp) fie pozitiv (subvenții). Nu discut aici moralitatea cheltuirii banilor. Observ, doar, că în lipsa unui stimul, lăsați de capul lor, mulți pensionari nu vor avea motiv rațional să plătească oameni la zăpadă. Legea ne-aplicată este literă moartă.

PMGiștii

PMG este un cuvânt inventat ieri de mine, și înseamnă Parcare minimă garantată. Vorbim de aceia care au nevoie - pentru ca viață lor să poată funcționa normal - de acces la parcări gratuite pe domeniul public, în special parcări care nu au fost inițial alocate clădirilor lor. Multe din aceste soluții de parcare sunt ilegale dar nu este vorba despre asta.  Dacă ai acces la parcare gratuită și nu poți argumenta că ai cumpărat accesul odată cu locuința, se numește că ai primit o gratuitate.

Dar, veți spune, dacă sunteți șofer, mașinile sunt necesare, nu un lux, parcările sunt necesare mașinilor, ergo ipso factum este treaba primăriei să ofere parcări. Logica asta mă tem că este aceeași ca în situația VMG. Banii aceia sunt necesari, nicidecum un lux. Pe aceeași logică aste treaba statul să îi ofere. Ha? How do you like them apples.

Dar, veți continua, de VMG beneficiază și cei care nu au nevoie. Eu chiar am nevoie! Ei bine, la PMG e chiar mai grav decât la VMG.. Un beneficiar de VMG trebuie să arate că are nevoie de acest venit, un beneficiar de ajutor pentru încălzire cu lemne trebuie să se încălzească cu lemne. De PMG beneficiază și părintele care are nevoie să își ducă copilul la grădi, înainte de a ajunge la serviciu, dar și cel care își parchează mașina pe trotuar pe lângă centrul vechi deoarece metroul este prea de neam prost pentru el.

Așadar, la lopată, PMG-ști, la lopată.

*

Textul de mai sus este un pamflet, dar în spatele lui este o logică care iese din zona umorului și a sarcasmului. Există, în marile orașe, categorii de oameni care cred ca dacă au un salariu decent, atunci sunt baza economiei și societatea le datorează ceva. Unii au, poate, dreptate. Dar alții, mulți, au această credință deoarece nu înțeleg beneficiile pe care le primesc. Pentru aceștia, atât: Nu sunteți niște fulgi de nea unici și speciali, calculați, vă rog, încă odată.

 

Citiți și Despre deszăpezire fără patimă politică

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.