DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cine sunt cei mai dezavantajați bugetari din punct de vedere salarial (sindicate)

Reddit
bani cumul pensie salariu

Personalul auxiliar sanitar este cea mai dezavantajată categorie de personal din întregul domeniu bugetar, susţine Federaţia "Solidaritatea Sanitară", conform Agerpres.

"Pentru corecta informare a publicului şi politicienilor privind legitimitatea revendicărilor ce fac obiectul protestelor, Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' continuă prezentarea analitică a problemelor şi nedreptăţilor cu care se confruntă angajaţii din sănătate. După ce anterior am prezentat problemele cu care se confruntă medicii, şi asistentele medicale, indicăm acum situaţia în care se află personalul auxiliar sanitar, cea mai mare parte a acestuia fiind constituită din infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii sunt angajaţii cei mai afectaţi de disfuncţionalităţile Legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate", se arată într-un comunicat al FSSR.

În acest sens, sindicaliştii relevă câteva elemente pentru "înţelegerea dramatismului acestei situaţii", arătând că personalul auxiliar sanitar este singura categorie de personal din întregul domeniu bugetar care nu beneficiază nici la ora actuală de salariile de bază prevăzute în Legea salarizării pentru anul 2022.

Potrivit sursei citate, personalul auxiliar sanitar are cea mai mare parte a salariilor de bază la nivelul minim pe economie.

În plus, această categorie este cea mai afectată de neactualizarea indemnizaţiei de hrană, din cauza ponderii pe care aceasta o reprezintă raportat la salariul de bază.

Negocieri sau grevă

În acest context, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" solicită pentru această categorie de personal: pe termen lung, aplicarea proiectului noii Legi a salarizării, aşa cum a fost stabilit cu Ministerul Sănătăţii, iar pe termen scurt acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru anul 2022, plata corectă a continuităţii prin raportarea sporului de tură şi a celui pentru lucrul în zile libere/sărbători legale la salariul de bază în plată, utilizarea valorii coeficientului de ierarhizare la nivelul salariului minim brut pe economie în plată (3.000 de lei), inclusiv pentru stabilirea valorii indemnizaţiei de hrană, acordarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de sector public de sănătate prin finalizarea negocieri şi înregistrarea acestuia.

"Toate aceste solicitări fac parte din revendicările pe care Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' le susţine prin programul de proteste anunţat, ce poate culmina cu greva naţională", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.