Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt femeile care conduc războiul informațional al Federației Ruse (analiză CNN)

Radu Pop
cnn.com
Daria Dughina

Moartea Dariei Dughina oferă o privire asupra imensei mașinii de dezinformare a Rusiei și a femeilor influente care se află în slujba acesteia, se arată într-o amplă analiză CNN.

Când o mașină-capcană a explodat la periferia Moscovei, ucigând-o pe Daria Dugina, în vârstă de 29 de ani, ochii Occidentului s-au îndreptat imediat către tatăl ei, Alexandr Dughin, filozoful ultra-naționalist creditat a fi ghidul „spiritual” pentru invazia Ucrainei.

Dughina a asaltat Occidentul în aparițiile TV din Rusia, în timp ce opera o platformă online deghizată în limba engleză care a oferit cititorilor occidentali o viziune pro-Kremlin asupra lumii. În ultimii ani, ea a căutat să-și dezvolte influența având în vedere un public internațional.

Și nu era singură. Dughina a fost una dintre numeroasele femei ruse influente aflate în primele linii ale războiului de dezinformare al Rusiei, reprezentând fața publică a efortului de propagandă mai larg, atât în ​​țară, cât și în străinătate.

„Există o mașină imensă care funcționează pentru acest efort propagandistic, (și) ea a făcut parte din această mașină”, a declarat Roman Osadchuk, un asociat de cercetare cu sediul în Ucraina la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală (DFRLab) al Consiliului Atlantic, care a investigat scrierile lui Dughina.

„Probabil avea potențialul de a deveni un jucător important”, a declarat Osadchuk pentru CNN.

Moartea ei oferă o fereastră către acea operațiune vastă, care există pe mai multe niveluri. Dugina a pus în practică munca purtătorilor de cuvânt de rang înalt de la Kremlin, a prezentatorilor TV, a activiștilor și a nenumăraților creatori de conținut care - ca ea - au difuzat conținut prietenos cu Kremlinul pe bloguri și site-uri web orientate spre vest, dintre care multe au origini camuflate.

Oricare ar fi scopul lor, „lucru care este similar pentru toți este direcția efortului lor”, a spus Osadchuk. „Ideea principală este (să sădească  diviziune și neîncredere față de guvernele din lumea occidentală... (să) creeze o polarizare suplimentară sau să expună problemele și diviziunile în societățile occidentale”.

O mare parte din viața ei, Dughina „calcase pe urmele tatălui ei”, potrivit lui Osadchuk.

Ea și-a folosit discursurile publice, aparițiile în presă și site-ul web pentru a promova o viziune asupra lumii similară cu cea a tatălui ei, care a plasat „o bază grea a puterii tradițiilor” și a văzut religia ca „o parte principală a guvernării în sine”.

„Ei s-au juxtapus împotriva Occidentului, care (au argumentat ei) luptă nu pentru valorile familiei, ci pentru sodomie, păcat și reprezintă ceea ce este mai rău în oameni”, a adăugat el. În centrul convingerilor ei a fost un angajament ferm față de obiectivele imperiale rusești.

Aparițiile Dughinei la televiziunea națională rusă au plasat-o în grupul de analiști care susțin obiectivele de război ale Rusie. Într-o discuție televizată înainte de moartea ei, ea a spus că Occidentul trebuie să fie „hrănit” de războiul Rusiei în Ucraina pentru a se „trezi” din viziunea sa needucată asupra lumii, potrivit unui clip postat online de BBC Monitoring .

„Mulți o numesc „copil”, dar ea nu a fost”, a scris Kamil Galeev, cercetător independent și fost coleg la Wilson Center, un grup de reflecție politic non-partizan din Washington, DC, într-un thread lung pe Twitter.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Dughina a devenit în 2020 redactor-șef al United World International (UWI) -- un site de afaceri externe în limba engleză și turcă creat de efortul de propagandă corporatizat „Proiectul Lakhta”, despre care departamentul spune că a folosit personaje online fictive ca să se amestece în alegerile din SUA.

Site-ul web imită formatul think-tank-urilor occidentale și al blogurilor de știri, prezentând articole ale colaboratorilor invitați din întreaga lume și, în afară de traducerile greșite ocazionale, are puține urme ale originii sale rusești.

„La suprafață pare să aibă o viziune marginală asupra lumii, dar nu ați putut spune imediat că acesta este ceva rusesc”, a spus Osadchuk. „Dar dacă intri în articolele în sine, ai putea să le citești și să vezi poziția Rusiei peste tot”, a adăugat el.

„Dacă Ucraina este admisă în NATO, va pieri ca stat”, a declarat un titlu de pe site-ul său. O poveste publicată la patru zile după invadarea Ucrainei de către Rusia a susținut fără temei că Putin acționa în apărarea țării sale după ce a primit informații despre un atac iminent ucrainean asupra Rusiei; altul susține că „aderarea Ucrainei la NATO ar duce la dispariția Federației Rusă de pe harta lumii”. Alte articole de opinie sunt axate pe afaceri europene.

Site-ul a lucrat pentru a oferi o platformă academicilor și gânditorilor marginali, în timp ce i-a îndemnat pe cititorii occidentali sceptici față de instituțiile politice principale față de viziunea asupra lumii a Moscovei, a spus Osadchuk.

"Mașina de propagandă a Kremlinului are diferite audiențe țintă. Au propriii cetățeni... (dar) în același timp trebuie să-și găsească aliați în străinătate", a adăugat el. Aici intervine Dughina.

„Oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea și coordonarea”, se arată într-un comunicat Facebook, adăugând că sonda sa a descoperit legături cu persoane implicate anterior cu Agenția Rusă de Cercetare pe Internet (IRA), o fermă de troli rusă notorie, cunoscută pentru amestecul în alegerile prezidențiale din 2016.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Dugina a fost sancționată și de SUA și Regatul Unit careu au concluzionat că a fost o „contributoare frecventă și de mare profil a dezinformarii în legătură cu Ucraina și invazia rusă a Ucrainei pe diverse platforme online” și, prin urmare, „a oferit sprijin și a promovat politici sau acțiuni care destabilizează Ucraina sau subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea sau independența acesteia”

Dar site-ul Dughinei rămâne accesibil pe internet, postând frecvent articole de opinie prietenoase cu Rusia despre afaceri externe. Site-ul său nu a făcut nicio mențiune despre moartea redactorului său șef în zilele următoare exploziei, în ciuda faptului că evenimentul a dominat canalele de știri mondiale și ruse, și nici nu a recunoscut-o vreodată pe Dughina sau poziția ei în site.

Site-ul a avut aproximativ 5.000 de urmăritori pe Facebook și Instagram înainte de a fi interzis, în timp ce o versiune în cache a contului său de Twitter, de asemenea interzis, avea aproximativ 6.800 de urmăritori. (Un cont nou care postează articole de pe site este încă activ și are aproximativ 4.200 de urmăritori).

„Problema este că întotdeauna ar putea fi în cascadă”, a spus Osadchuk. „Chiar dacă site-ul în sine nu este atât de influent, el oferă totuși ideile și platforma pentru ca alții să-l citeze ca sursă credibilă.”

Site-urile web precum cel al lui Dughina nu sunt neobișnuite, potrivit Olga Lautman, un membru senior al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA) din Washington, care a etichetat rezultatele lor „extrem de importante” pentru obiectivele de putere soft ale Rusiei.

„Este o metodă foarte sistemică... veți vedea toate aceste site-uri difuzând același mesaj identic, aceleași puncte de discuție”, a spus ea.

„Cititorul îl citește în limba lor, se simte confortabil să îl citească, dar nu știe de unde provin informațiile”, a adăugat Lautman. „Întregul scop la o scară mai mare este de a schimba echilibrul de putere din Statele Unite în Rusia și de a permite ascensiunea autoritarismului”.

Interesul lui Dughina s-a extins dincolo de Rusia și Ucraina; site-ul ei s-a concentrat frecvent pe alegerile din Europa, iar în 2017 a fost implicată în mod deosebit în promovarea candidatei de extremă dreapta la președinția franceză, Marine Le Pen.

Într-o apariție publică înainte de primul tur de scrutin din 2017, Dughina le-a spus unei mulțimi din Moscova în timpul unei discuții că Le Pen a fost un „lider al poporului”, în timp ce îl critica pe eventualul câștigător Emmanuel Macron, potrivit unui articol al grupului naționalist rus . Rodina.

Marginile politicii europene au fost un spațiu pe care Dughina l-a împărtășit cu o serie de alți tineri activiști și provocatori ruși, inclusiv Maria Katasonova -- o creatoare de conținut care a înființat o mișcare online „Femei pentru marine” și a salutat-o ​​pe Le Pen când a vizitat Moscova pentru a se întâlni. Putin în 2017.

Iar Lautman sugerează că nu este o coincidență faptul că femeile tinere se găsesc adesea în prima linie a războiului informațional global. „Rusia a știut întotdeauna că folosește femeile ca agenți”, a spus ea. „Femeile se întâmplă să atragă o mulțime mai mare... sunt dezarmante, (în cazul lui Dugina și Katasonova) sunt mai tinere, se pot raporta la populația mai tânără”.

„Nu pot să-mi imaginez un grup de tineri de 20, 30 de ani agățat de fiecare cuvânt al lui (Alexander) Dughin, în timp ce Dughina este mai energică și se poate implica mai mult cu acel grup de vârstă.”

Acasă, roadele campaniei de comunicare a Rusiei sunt pompate în sufragerii prin intermediul televizorului în fiecare seară, la o scară care depășește cu mult producția activiștilor mai tineri, în mare parte digitali, precum Dughina.

Jurnaliștii din mass-media de stat, cum ar fi Vladimir Solovyov, o prezentatoare populară de talk-show, evidențiată de Departamentul de Stat al SUA ca fiind probabil „cel mai energic” propagandist al guvernului rus, ocupă un loc proeminent în războiul informațional al Kremlinului.

Dar și acest efort este adesea condus de personalități feminine proeminente, notează experții, dintre care mulți s-au grăbit să-i aducă un omagiu Dughinei și au cerut represalii dure împotriva Ucrainei pentru moartea ei, în ciuda negărilor repetate ale Kievului că ar fi fost implicată în uciderea ei.

Lautman a arătat mai multe femei de profil în fruntea aparatului de știri și media din Rusia -- începând cu Margarita Simonyan, redactorul șef al canalului de televiziune de stat RT (fostul Russia Today), căruia i-a fost interzis difuzarea în mai multe țări occidentale în urma invaziei Moscovei.

După moartea Dughinei, Simonyan a spus pe canalul său Telegram că Rusia ar trebui să vizeze „centrele de decizie!” în Ucraina.

Simonyan însăși a fost în frunte și în centrul multor conflicte ale Kremlinului cu puterile occidentale. Ea a condus interviul cu cei doi bărbați identificați de guvernul britanic drept suspecți în otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal în 2018, în care bărbații au susținut că doar vizitau orașul englez Salisbury pentru a admira catedrala și turla ei înaltă.

După ce guvernul Rusiei a susținut că l-a identificat pe ucigașul lui Dugina și a spus că persoana responsabilă a fugit în Estonia, Simonyan a părut să facă referire la ceea ce i-au spus cei doi suspecți de la Salisbury -- glumând pe Twitter că Rusia are profesioniști care „vreau să admire turnurile de lângă Tallinn”.

Lautman a descris imperiul media pe care Simonyan îl supraveghează ca fiind „foarte influent”, în special pentru a atrage telespectatorii mai în vârstă nostalgici pentru fosta Uniune Sovietică.

Simonyan a declarat pentru revista Time în 2015 că are un telefon galben pe birou cu o linie directă către Kremlin , care este instalat „pentru a discuta lucruri secrete”. „Nu există obiectivitate”, a spus ea pentru ziarul rus Kommersant în 2012. „Când Rusia este în război, suntem, desigur, de partea Rusiei”.

Lumea puternic înclinată și plină de spirit a televiziunii de stat ruse este, probabil, cea mai puternică ocupată de Olga Skabeyeva, o prezentatoare de televiziune, care solicită în mod regulat escalade dramatice în atacurile rusești asupra Ucrainei și a îndemnat Moscova să „demilitarizeze și NATO”.

Ea a spus în altă parte că creșterea populației LGBTQ+ în Occident va însemna în cele din urmă că „oamenii se vor epuiza” în Occident, pe măsură ce „încetează să se mai reproducă” și a spus că Rusia va „trebuie să denazifice și „trans-fasciștii” ”, conform clipurilor compilate de corespondentul BBC Monitoring Francis Scarr. În timpul valului recent de căldură din Europa, ea a spus că „și natura este de partea Rusiei!”.

„Rolul lor este în special de a promova punctele de discuție ale Kremlinului pentru (ruși)”, a spus Lautman. „Orice ar fi, asta vor repeta de dimineața până seara”.

Adesea, aceste puncte de discuție vor fi mai întâi răsunate de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, care emite frecvent declarații aprige atacând țările occidentale alături de ministrul de externe Serghei Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.