Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protestul ciobanilor s-a încheiat

ciobani

UPDATE: 17.23: Protestul ciobanilor s-a încheiat, după o manifestare care a durat mai bine de cinci ore. Oierii se declară în continuare nemulțumiți în urma negocierilor.

UPDATE 16.12: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu,a declarat că Guvernul nu poate modifica o lege inițiată de parlamentari prin Ordonanță de Urgență, însă se poartă negocieri cu reprezentanți ai ciobanilor pentru a identifica posibile soluții.

UPDATE 15.50: Guvernul va modifica articolele din Legea Vânătorii care îi supără pe ciobani prin Ordonanță de Urgență, informează Digi 24.

UPDATE 15.14: După ce și-a dat seama că modificările legislative au fost deja promulgate de președinte, ceea ce înseamnă că șeful statului nu le mai poate trimite la reexaminare, președintele PSD a revenit cu un comunicat de presă:

„Având în vedere că Legea nr. 149/16.06. 2015, privind modificarea şi completarea Legii nr. 407/2006 - Legea Vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic a fost deja promulgată de către Preşedintele României, Preşedintele PSD, Domnul Liviu Dragnea, va solicita grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat şi Camera Deputaţilor să iniţieze, în procedură de urgenţă, un proiect legislativ de modificare a legii contestate. Este evident faptul că dezbaterea parlamentară nu a fost una suficientă, cu argumente pro şi contra, şi că nu s-a găsit o formă corectă a legii. De asemenea, considerăm că toate asociaţiile de crescători de animale trebuie invitate la dezbatere şi negociere, astfel încât proiectul să fie unul complet şi să nu mai conţină erori”, se arată în comunicatul citat.

UPDATE 14.47: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care îi cere  să solicite Parlamentului reexaminarea actului normativ prin care se modifică Legea Vânătorii.

„Anul acesta s-au adus o serie de modificări legislative, printre care și extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoțeau turmele, la cei care păzesc stânele.Inițiatorii legii au preluat, practic, argumentele vânătorilor, şi anume că prea mulți câini la stâne afectează animalele sălbatice, dar și turismul și vânătoarea.Poate că numărul de câini reglementat prin această lege este unul subdimensionat – dovadă și protestele ciobanilor -, dar cred că este de datoria noastră să analizăm și punctul lor de vedere, iar dacă argumentele sunt solide, să procedăm în consecință. Pentru că este evident că dezbaterea parlamentară a fost una insuficientă, la momentul adoptării acestor reglementări.De asemenea, protestatarii consideră neconstituţională legea în această formă, pentru că interzice păşunatul domestic în perioada 6 decembrie -24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.Domnule Preşedinte, consider că soluţia, în acest moment, este la Dumneavoastră, aceea de a uza de dreptul de solicitare a reexaminării a acestei legi. Vă garantez că parlamentarii PSD se vor apleca mult mai atent asupra studiului acestei legi şi a impactului său direct faţă de o categorie socio-profesională de cetăţeni”, i-a scris Dragnea șefului statului.

UPDATE 14.38: PNL anunță că vrea să modifice Legea Vânătorii, urmând să depună, în luna ianuarie, un proiect în acest sens. Până atunci liberalii vor să discute pe această temă cu societatea civilă și celelalte grupuri parlamentare.

„Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect de lege care să modifice actuala Lege a vânătorii, astfel încât, să putem să corectăm (forma actuală a legii –n.r.) şi să intrăm în normalitate”, a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.

UPDATE 13.28: Un grup de ciobani se va întâlni cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

UPDATE 12.31: Potrivit B1 TV, jandarmii au folosit gaze lacrimogene. În mijlocul ciobanilor a coborât senatoarea Cristiana Anghel, care a fost întâmpinată cu huiduieli. Ea l-a catalogat drept „prost” pe unul dintre ciobanii care protestează.

UPDATE 12.25: Ciobanii au intrat cu forța în curtea Parlamentului României. Mai mulți ciobani s-au urcat pe gardurile Parlamentului.

Peste 1.500 de ciobani protestează în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de limitarea prin lege a numărului de câini de la stână.

Oierii vor să înconjoare Parlamentului și le cer parlamentarilor să coboare în stradă, să discute cu ei. Potrivit televiziunilor de știri, ei intenționează chiar și să intre în Parlament. Momentan, traficul în zonă este îngreunat, după ce protestatarii au rupt cordonul jandarmilor și au pornit în marș în jurul Casei Poporului.

Protestul de astăzi este legal, ciobanii având autorizație până la ora 17.

Sursa foto: fresh24.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.