Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciocnirea orgoliilor la CCR: Cine intră în cursa pentru preşedinţia Curţii (surse)

CCR

Anul 2019 este unul plin de schimbări la Curtea Constituţională. După schimbarea a trei judecători, în luna iunie urmează să expire mandatul de preşedinte al lui Valer Dorneanu. Acesta mai are încă trei ani la CCR, deci ar putea să obţină un nou mandat de preşedinte al instituţiei, însă surse politice şi juridice vorbesc despre o competiţie între alţi doi judecători.

În începutul lunii iunie, judecătorii Curţii Constituţionale îşi vor alege preşedintele pentru următorii trei ani. Chiar dacă Velar Dorneanu se va înscrie în cursa pentru un nou mandat, şanse mai mari ar avea judecătorul Marian Enache, propus la CCR de PSD şi numit în 2016 de Senat. Enache a avut trei mandate de parlamentar (1990-1992, 1996-2000 şi 2012-2016), a fost consilier prezidenţial, avocat, secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor şi ambasador în Republica Moldova. De asemenea, în 1990 a fost vicepreședinte al Comisiei de redactare a Constituției.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE la lipsa de zinc din organism: Care sunt simptomele şi ce boli pot apărea

Potrivit unor surse, un alt judecător care vizează funcţia de preşedinte al CCR este Livia Stanciu. Fost preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Stanciu porneşte cu şansa a doua în această competiţie, bazându-se doar pe votul Siminei Tănăsescu. Livia Stanciu a fost marginalizată la CCR, având opinii separate pe majoritatea subiectelor controversate.

Potrivit art. 7 al Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "(1) Curtea Constituţională are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

(2) Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

(3) Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin nici un candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă."

Cine sunt judecătorii CCR:

Numiți la propunerea PSD: Valer Dorneanu - președinte, Marian Enache, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan (ultimii doi îşi încep mandatele pe 15 iunie)

Numiți de Președintele României: Livia Stanciu, Daniel Morar, Simina Tănăsescu

Numiți la propunerea PNL: Mona Pivniceru

Numiți la propunerea UDMR: Attila Varga

Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.