Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciocu mai mic! Rusia anunță că mai negociază cu SUA privind testele nucleare doar dacă americanii nu mai sunt ostili

The New Geopolitics Research Network
arme nucleare tactice

Rusia a indicat miercuri că nu va discuta cu americanii despre controlul armelor nucleare decât atunci când SUA vor înceta să fie ostile în această privinţă la adresa Moscovei, relatează AFP. Acordul New Start, ultimul tratat bilateral ruso-american privind controlul armamentului nuclear, expiră în 2026, iar viitorul său este sub semnul întrebării. Moscova este totodată pe cale să renunţe la angajamentul său legal de a nu testa bombe atomice, notează France Presse, conform Agerpres.

"Considerăm că fără o schimbare în atitudinea profund şi fundamental ostilă a SUA faţă de Rusia este pur şi simplu imposibil de reluat dialogul privind stabilitatea strategică, inclusiv cu privire la New Start", a declarat pentru media ruse viceministrul afacerilor externe, Serghei Riabkov.

Potrivit acestuia, Washingtonul a propus reluarea dialogului în aceste chestiuni, dorind "disocierea" acestor discuţii "de tot ce se întâmplă", în referire aparent la numeroasele conflicte care opun cele două state, în special cel din Ucraina, pe care americanii o susţin în faţa agresiunii ruse.

"Le vom răspunde americanilor la momentul oportun. Sub ce formă? E prea devreme de spus", a adăugat Riabkov. Responsabilul rus a făcut aceste remarci în contextul în care miercuri Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat legea ce prevede revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, ceea ce este un nou recul în materie de neproliferare. În iunie, Statele Unite s-au declarat pregătite să respecte limitările numărului de focoase nucleare stabilite prin acordul de neproliferare New Start "câtă vreme Rusia va face la fel". Rusia şi-a suspendat în februarie participarea la acesta.

Semnat la Praga în 2010, New Start a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018. Federaţia Rusă, moştenitoarea puterii nucleare sovietice, dispune de cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.