Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciolacu afirmă că Republica Chile este un partener important al României în America Latină

Guvernul Romaniei
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit, marţi, la Palatul Victoria, pe ministrul de externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, aflat în vizită în România, ca invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2023, cu acest prilej prim ministrul menţionând că ţara noastră contează pe sprijinul Chile în procesul de aderare la OCDE.

Chile este unul dintre principalii parteneri ai României în America Latină, context în care este nevoie de acţiune continuă pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării bilaterale, a subliniat Marcel Ciolacu, la întrevedere, potrivit unui comunicat al Guvernului, conform agerpres.

El a menţionat similitudinea de poziţii dintre cele două ţări pe numeroase teme ale agendei internaţionale şi moştenirea latină comună.

"Încurajez pregătirea sărbătoririi Centenarului relaţiilor bilaterale România-Chile din 2025 prin dezvoltarea de noi proiecte economice cu impact constructiv pentru ambele ţări. În acest context, salut demersurile de deschidere a unui lectorat de limba română - primul din America Latină", a punctat prim-ministrul Ciolacu.

Totodată, premierul a încurajat dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii cu rol crucial: mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare şi inovare, digitalizare, energie verde, mai arată sursa citată.

De asemenea, Marcel Ciolacu a apreciat necesitatea dezvoltării cooperării în domeniul IT şi securitate cibernetică, având în vedere expertiza pe care România o are în acest domeniu.

Ciolacu a mai menţionat, cu acest prilej, că economiile ambelor ţări au forţa necesară să atragă investitori şi a încurajat companiile chiliene să participe la târgurile internaţionale şi expoziţiile organizate în România.

Premierul a menţionat că România contează pe sprijinul Republicii Chile în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv major, de importanţă strategică pentru ţara noastră, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, unanim împărtăşit la nivelul societăţii româneşti.

Relaţiile diplomatice între Româna şi Republica Chile au fost stabilite în anul 1925, când Chile a deschis Ambasada la Bucureşti. În ceea ce priveşte schimburile comerciale, principalele produse româneşti exportate în Chile au fost, în 2022, din categoria maşini şi echipamente pentru transport, articole ale industriei manufacturiere şi produse ale industriei chimice, precizează Guvernul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.