Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloş explică reforma planificată în administraţie

dacian ciolos birou

Premierul Dacian Cioloş consideră că lupta împotriva corupţiei este unul dintre elementele de schimbare care trebuie să aibă loc, arătând că "sunt oameni care se dedau la mici acte de corupţie, să mai ia un ban atunci când sunt în administraţie în loc să furnizeze un serviciu unui cetăţean corect". 

"Trebuie schimbate doar lucrurile care sunt gripate, care, din diferite motive, nu funcţionează şi, în primul rând, trebuie să ne schimbăm pe noi înşine. Cred că asta e cea mai importantă schimbare care trebuie să aibă loc în România în perioada următoare. Lupta împotriva corupţiei este unul dintre elementele de schimbare care trebuie să aibă loc. După părerea mea, ca să vorbim de administraţie, care e în directa responsabilitate a Guvernului sau a palatului guvernamental, acolo cred că sunt două lucruri care trebuie să se schimbe: să demonstrăm că nu mai merge şi aşa, în sensul că e nevoie de oameni competenţi şi e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupţia, chiar mica corupţie", a afirmat Dacian Cioloş la Radio România Actualităţi. 

El a spus că sunt oameni care se dedau la mici acte de corupţie şi este important ca "lucrurile să fie făcute altfel". 

"Cred că, dacă reuşim să eliminăm mentalitatea asta că prin corupţie putem să compensăm alte neajunsuri, pentru că, să fim sinceri, sunt oameni care se dedau la mici acte de corupţie, să mai ia un ban atunci când sunt în administraţie şi, în loc să furnizeze un serviciu unui cetăţean corect, pentru că e plătit corect, o face aşteptând doar un plic. Deci, cred că e important să fie clar că lucrurile ar trebui făcute altfel, pentru că asta înseamnă serviciul public şi, pe de altă parte, e nevoie şi de competenţă. Dacă punem oameni doar pentru că îi cunoaştem, şi nu şi pentru că sunt competenţi, atunci ajungem la astfel de situaţii", a adăugat Cioloş. 

Prim-ministrul a arătat că trebuie făcute în administraţie "evaluări în sens european, evaluări în sens corect, pur şi simplu", subliniind că, dacă se ajunge la concluzia că unii nu sunt pregătiţi pe anumite domenii, nu înseamnă că trebuie daţi afară. 

"Nu trebuie văzute evaluările astea ca şi o chestiune absolută în sine, în sensul că, dacă după o evaluare concluzia este că în unele domenii nu eşti foarte bine pregătit, înseamnă că trebuie să fii dat afară. Şi în alte administraţii am văzut, inclusiv la Bruxelles, înveţi tot timpul vieţii. Şi alături de sistemul ăsta de evaluări va trebui să punem la punct şi un sistem de formare continuă, de pregătire continuă, pentru că sunt foarte multe lucruri care apar între timp: legislaţie, metode noi pentru a avea o activitate mai eficientă. Şi atunci, evaluări în sensul ăsta!", a explicat premierul. 

Cioloş a menţionat că nu a venit cu decizia de a schimba totul doar de dragul de a schimba, adăugând, însă, că dacă sunt oameni care nu îşi asumă responsabilităţile pe posturile pe care le au, trebuie luate "anumite măsuri". 

"Este clar că sunt nişte oameni care sunt puşi pe nişte posturi şi asta înseamnă că au nişte responsabilităţi şi eu sper să fie în măsură să şi le asume. Dacă nu şi le vor asuma, sigur că va trebui să luăm anumite măsuri, pentru că nu am alte obiective decât ca lucrurile să funcţioneze bine. (...) Sigur, când pierd privilegii sau dacă va fi cazul să piardă privilegiile, o să le explicăm de ce nu se mai poate continua aşa, pentru că, sigur, totdeauna atunci când schimbi anumite lucruri sunt unii care pierd, alţii care câştigă, important este să explicăm noi", a mai arătat Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.