Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloş vrea să o 'activeze' pe Kovesi: Liderul PLUS cere bani pentru EPPO după o discuţie cu fosta şefă a DNA

ciolos kovesi

Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi liderului grupului Renew din Parlamentul European, dezvăluie că a avut marţi, 4 martie, o întâlnire cu Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Parchetului European (EPPO). În urma discuţiei cu fosta şefă a DNA, Cioloş solicită preşedintelui Comisiei Europene să suplimenteze fondurile pentru EPPO, structură de parchet care ar urma să preia foarte multe dosare de la pachetele naţionale.

"După o întâlnire pe care am avut-o ieri cu Laura Codruța Kovesi, am ajuns la concluzia că sunt necesare demersuri rapide pentru a rezolva problema resurselor financiare care împiedică demararea activității Parchetului European (EPPO).

Volumul de dosare pe care trebuie să îl preia noul Parchet este foarte mare și de rezolvarea acestora vor depinde sănătatea financiară a Uniunii Europene și încrederea cetățenilor că banii lor merg în proiecte de dezvoltare și nu în buzunare ilegitime.

În consecință, am discutat cu președinții grupurilor cu care formăm majoritatea proeuropeană în PE și vom solicita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, resursele financiare necesare pentru buna funcționare a EPPO.

Parchetul European trebuie să își înceapă treaba urgent pentru a reuși să acopere volumul de muncă previzionat. Este un dosar foarte important pentru Parlamentul European, instituția care s-a bătut cel mai mult pentru înființarea EPPO. De asta eu susțin că tot Parlamentul trebuie să spună Comisiei că nu ne putem juca cu credibilitatea unei instituții atât de importante, abia înființată, blocând activitatea sa din lipsa unui buget suficient", scrie Cioloş pe Facebook.

Noua instituţie europeană va avea sediul la Luxemburg, iar în cadrul său vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată, procedură care a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere.

Până în prezent, s-au alăturat cooperării consolidate: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria, potrivit Agerpres. Alte state membre se pot alătura oricând cooperării. Amintim că Kovesi a fost numită anul trecut în funcţia de procuror-şef european în urma negocierilor dintre Parlament şi Consiliu.

Parchetul European va funcţiona ca o structură cu două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru.

Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF şi a Eurojustului, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.