Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprian Șerban, mesaj de Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri: Viețile a zeci de tineri sunt distruse zilnic

Ciprian Serban/ Facebook
Ciprian Serban

În declarația sa politică: ,,De Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, 26 iunie, să aducem în spațiul public, pentru sănătatea tinerilor, mesajul: „În primul rând, ASCULTĂ!”, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban transmite următoarele: ,,Viețile a zeci de tineri sunt distruse zilnic de consumul de substanțe de abuz, o parte din responsabilitate fiind a societății ce are obligația ca, prin diferite mecanisme, să lupte împotriva acestora. În 1987 Adunarea Generală a ONU a decis ca pe 26 iunie să fie celebrată „Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri”, având ca obiectiv principal acțiuni de combatere a consumului de droguri. Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate coordonează la nivel internațional campaniile de atenționare asupra pericolului la care se supun consumatorii de droguri”.

Ciprian-Constantin Șerban menționează în continuare: ,,În România, Agenția Națională Antidrog, înființată în anul 2002, coordonează activitățile de combatere a consumului de droguri. Campaniile desfășurate de Agenția Națională Antidrog se adresează prevenirii, tratării și reducerii ofertei de droguri de pe piața națională și internațională. Asistarea consumatorilor de droguri în încercarea acestora de a renunța este sprijinită printr-un sistem de ajutorare organizat pe bază de asistență. Printre servicii se numără cele medicale, asistență de urgență, dezintoxicare, menținere cu agoniști de opiacee, cum este metadona, sau susținerea abstinenței cu antagonist de opiacee (naltrexonă), servicii de consiliere, sociale, sau de reducere a riscurilor asociate consumului, precum şi privind schimbul seringilor.

Citește și: Au început audierile în Parlament - Cine va fi noul Avocat al Poporului, Renate Weber, Peter Eckstein-Kovacs sau Cătălin Voinea-Mic

Prin H.G. nr. 461 din 11.05.2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale Antidrog a fost asumată Strategia naţională antidrog ce se implementează pe perioada 2013-2020, în acord cu perioada de implementare a Strategiei Uniunii Europene. Aceasta include o nouă abordare la nivel de politici naţionale în domeniul drogurilor, prin faptul că pun un accent mai puternic pe evaluări și analize, dar și pe colaborări cu mediul profesional şi academic pentru a contracara flexibilitatea acestui fenomen și impactul său asupra societății, în general și a persoanelor tinere, în special.

Dacă este să ne uităm la situația prezentă, vedem că la începutul lunii iunie s-a lansat Raportul european privind situația drogurilor în anul 2019. Din raportul național reținem că la nivelul populației consumul oricărui tip de drog pe parcursul vieții are o prevalență de 7.6%. Canabisul a fost cel mai utilizat drog în țara noastră, consumul acestuia fiind totuși cu mult sub media europeană. Apoi se situează nou apărutele substanțe psihoactive (NSP), urmate de cocaină și LSD, fiecare cu 0.7%, ecstasy – 0.5%, ciuperci halucinogene – 0.4%, heroină, amfetamine și ketamină – câte 0.3%. De asemenea, se precizează în raport o rată destul de ridicată a consumatorilor problematici de opioide, care este de 1,65 consumatori la 1.000 de locuitori”.

Ciprian-Constantin Șerban conchide: ,,Pentru ca acest fenomen să nu afecteze viețile tinerilor este nevoie de mai multă conștientizare în rândul acestora cu privire la efectul nociv al drogurilor, iar la această conștiință crescută se poate ajunge numai prin implementarea unor campanii naţionale media, mult mai puternice, de sensibilizare, conştientizare şi informare, adresată populaţiei generale, referitoare la consumul de droguri şi efectele acestuia. Trebuie să fim conștienți că doar prin prezența în spațiul public a mesajului anti-droguri tinerii vor fi feriți de acest flagel. În acest sens, în țara noastră se vor organiza campanii în diversele agenții anti-drog la nivel național, care să transmită mesaje importante pentru tineri. O astfel de campanie IEC este organizată de Direcţia de Sănătate Publică Neamț, în parteneriat cu Agenția Antidrog Neamț, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, ARAS România, IPJ Neamț - Compartimentul de analiză și prevenire a criminalității, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri, având drept slogan: „În primul rând, ASCULTĂ” dar şi un mesaj-cheie: „Să îi asculţi pe copii şi pe tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”. Salutăm aceste inițiative și sperăm ca ele să contribuie la o mai bună conștientizare în rândul generației tinere pentru prevenirea consumului de droguri, și pentru ca aceștia să fie feriți de acest fenomen ce ruinează zilnic șansele sociale a zeci de persoane și le periclitează viața”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.