Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cipru anunţă că 50 de migranţi vor fi relocaţi ca parte a unei iniţiative a papei Francisc

vaticannews
papa francisc

Cipru a anunţat vineri că 50 de migranţi din ţară vor fi relocaţi ca parte a unei iniţiative a papei Francisc, care coincide cu vizita acestuia pe insula mediteraneană, relatează Reuters.

Ministerul de Interne cipriot a anunţat că printre cei 50 de migranţi se află două persoane care au rămas blocate în ultimele cinci luni pe "teritoriul nimănui" care desparte cele două părţi ale insulei divizate.

"Acest act simbolic este o recunoaştere a dificultăţilor cu care se confruntă Ciprul din cauza unui număr tot mai mare de migranţi care sosesc prin 'linia verde' ", a menţionat ministerul într-un comunicat, referindu-se la zona neutră care separă insula.

"Aşteptăm această solidaritate proporţională şi substanţială de la partenerii noştri europeni", se mai spune în comunicat.

Autorităţile penitenciare cipriote au declarat că 10 dintre cei 50 de migranţi aleşi să fie relocaţi au fost închişi pentru intrare ilegală în ţară, potrivit Agerpres.ro.

Citând o sursă a Vaticanului, Reuters a informat pe 26 noiembrie că 50 de migranţi vor fi relocaţi în Italia după plecarea papei de pe insulă, însă cel mai probabil nu înainte de Crăciun din motive logistice.

Papa Francisc va pleca sâmbătă din Cipru către Grecia, unde va vizita insula Lesbos care găzduieşte numeroşi migranţi.

Cipru, statul membru al Uniunii Europene cel mai apropiat din punct de vedere geografic de Orientul Mijlociu, unde situaţia este volatilă, afirmă că se confruntă cu un aflux de migranţi ilegali în ultimii ani. Numărul migranţilor ilegali care au sosit pe insulă în acest an a crescut cu 38% în comparaţie cu 2020.

Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internaţională, îşi exercită autoritatea asupra părţii de sud a insulei. Treimea de nord a insulei este ocupată după invazia din 1974 a armatei turce ca reacţie la o lovitură de stat a susţinătorilor unei uniri a Ciprului cu Grecia. De atunci, insula este divizată, iar 'Republica Turcă a Ciprului de Nord' (RTCN), recunoscută doar de Ankara, a fost autoproclamată în nord.

Republica Cipru acuză Turcia că se foloseşte de migranţi, permiţându-le să treacă linia de demarcaţie, lungă de 180 de kilometri, care separă comunităţile ciprioto-greacă în sud şi ciprioto-turcă în nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.